Dobra vijest za poljoprivrednike

Proračun za poljoprivredu u Federaciji povećan za više od 18 milijuna KM

Na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu usvojen je Proračun FBiH za 2020. godinu u kojem planirana sredstva za podršku poljoprivredi iznose 87 milijuna KM, što je povećanje za više od 18 milijuna KM u odnosu na ovu godinu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 12. 2019. u 11:06 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela je, na protekle dvije sjednice, nekoliko odluka od izuzetnog značaja za poljoprivrednike.

Na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu usvojen je Proračun FBiH za 2020. godinu u kojem planirana sredstva za podršku poljoprivredi iznose 87 milijuna KM, što je povećanje za više od 18 milijuna KM u odnosu na ovu godinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kaže da su ovim povećanjem proračunskih izdvajanja za poljoprivredu u Federaciji BiH dostigla zadovoljavajući nivo za stvaranje boljih uvjeta za bavljenje poljoprivredom i zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima.

''Osim toga, Vlada Federacije je u Program javnih investicija 2020.-2022. uključila Program ruralnog razvoja čija je vrijednost 209 milijuna KM. Na raspolaganju poljoprivrednika bit će i grant sredstva IFAD-a i sredstva pretpristupnih fondova Europske unije u iznosu od preko 20 milijuna KM. S Razvojnom bankom dogovoreno je otvaranje dvije povoljne kreditne linije, među njima jedne za podršku poljoprivrednicima koji žele koristiti bespovratna sredstva EU. Veća izdvajanja za poljoprivredu omogućit će nam povećanje podrške u određenim proizvodnjama, kao i uključivanje nekih novih vrsta proizvodnji u Program poticaja. Dio sredstava bit će usmjeren u investicije neophodne da povećamo konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda i, u konačnici, smanjimo još uvijek veliki trgovinski deficiti u ovom sektoru'', rekao je Dedić.

On je u petak održao prvi sastanak sa poljoprivrednicima na kojem se, između ostalog, razgovaralo o najboljim načinima raspodjele ovih sredstava.

''Ima određenih sugestija sa terena i radit ćemo na tome da što veći broj njih ugradimo u Program poticaja i Pravilnik za narednu godinu. U javnosti je neko vrijeme vladala percepcija da su poticaji neka vrsta socijalne pomoći, no trebamo imati na umu da poljoprivreda nije samo trošak. Vrijednost poticane poljoprivredne proizvodnje sa nivoa FBiH u prošloj godini iznosila je oko 240 milijuna KM i dio toga novca se kroz PDV, doprinose zaposlenih i druge obaveze vratio u proračun. Za poljoprivredu vezan je i veliki broj radnih mjesta'', naglasio je ministar.

Također, Vlada Federacije je u četvrtak u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izmjenom precizirano je da izdvajanja za poljoprivredu moraju iznositi od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

''Dosadašnja formulacija je stvarala nedoumice oko toga radi li se ovdje samo o prihodima ili primicima proračuna u koja spadaju krediti i zaduženja. Sad točno znamo u kojem rasponu treba da se kreću izdvajanja za poljoprivredu, te da se, pri trenutnoj visini proračuna, radi o iznosu između 68 i 135 milijuna KM. Time smo stvorili pretpostavke da kako rastu prihodi Federacije, raste i njihov dio uložen u poljoprivredu'', zaključio je Dedić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close