Loše vrijeme

Proizvođači presadnica iz Čapljine priželjkuju sunčanije dane

Proizvođači presadnica iz Čapljine s čežnjom gleda u nebo priželjkujući nekoliko vedrih dana, jer ''prva dekada svibnja za njih je udarna''.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 05. 2019. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su se tijekom prvosvibanjskih praznika odmarali, a nemali broj je praznike spojio s vikendom, praveći mali odmor.

Među onima kojima takvo što nije padalo na pamet bili su prodavači presadnica na prilazu veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine.  Za njih su to trebali biti udarni dani, međutim zadovoljstvo je unekoliko pomutila kiša, javlja Radiopostaja Čapljina.

Na upit kako su proveli praznike Pero Spajić, iz Struga kod Čapljine, kaže da je to bilo radno.

''Bili smo ovdje i prvog, kada Veletržnica nije radila, a i drugog kada je radila. To su za nas udarni dani, jer tada se prodaje najviše, a najviše se i sadi. Za nas su to udarni dani, jer se ne radi u državnim firmama, pa je prodaja najbolja. Ljudi su tada na odmoru pa kupuju najviše za sadnju u okućnicama. Bilo je prodaje, ali nije kako smo očekivali. Vrijeme nam je pokvarilo posao, više je bilo kiše nego sunca, što ne dozvoljava radove ni u okućnici”, zaključuje Pero.

On, kao i njegove brojne kolege s čežnjom gleda u nebo priželjkujući nekoliko vedrih dana, jer ''prva dekada svibnja za njih je udarna''.

Tradicija na jugu Hercegovine je sadnja povrća u okućnicama, za što se najviše koriste upravo prvosvibanjski praznici.

Tako je bilo oduvijek, pa čak i oni kojima povrće nije skupo i istrajavaju na svojoj bašči, jer vele – tako znamo što jedemo.

Kopirati
Drag cursor here to close