Problemi

Proizvođači malina u BiH ove godine u gubitku

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 10. 2017. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Maline

Proizvođači malina u BiH ove godine su u gubitku, rečeno je na okruglom stolu "Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća", održanom u Tuzli u organizaciji Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanske županije pri Županijskoj gospodarskoj komori Tuzla.

Elementarne nepogode, slabi prinosi, niske otkupne cijene i neusklađenost poticaja sa situacijom na terenu, osnovni su problemi proizvođača. Zaključeno je da je osnivanje zadruge najbolje rješenje i to će biti prioritet, kako bi na vrijeme pripremili malinjake za narednu sezonu.

Video:  "Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća"

Sektor jagodičastog voća u početku je mnogo obećavao s obzirom na potencijal, ali ovogodišnje elementarne nepogode uzrokovale su gubitke i  dovele u pitanje nastavak proizvodnje.

''Imao sam tri dunuma, a ove godine dva su stradala od elementarnih nepogoda. Svi su u gubicima'', kazao je predsjednik Grupacije proizvođača maline TK Almir Dedić.

Uz niske otkupne cijene, proizvođači jedva pokriju troškove. Procijenjeni su na oko 1,20 KM po kilogramu, otkupna cijena je oko 1,70 KM, a samo zaštita za održavanje malinjaka košta oko 300 KM po dunumu. Zaključeno je da bi osnivanje zadruge omogućilo komercijalizaciju, odnosno pojeftinjenje ulaznih elemenata, veće prinose i prodaju po najboljoj mogućoj cijeni.

''Pokušavamo okruglim stolom da animiramo ljude da se organiziraju u zadruge, jer smatramo da je zadruga osnovna stanica poljoprivrednog organiziranja na određenom prostoru u određenoj proizvodnji koja može i u lošim godinama amortizirati negativne efekte i utjecati na modernizaciju proizvodnje, a time na povećanje prinosa i bolje tržište'', istaknula je predstavnica UO Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiabdić.

Kako je rekao tajnik Udruge za poljoprivredu i prehrambenu industriju TŽ pri županijskoj gospodarskoj komori Tuzla Suad Selimović, oni će registrirati zadrugu do Nove godine.

''Iskoristit ćemo ovaj zimski period za edukativne sastanke i pripremu malinjaka za narednu sezonu. Najvažnije je u malinjacima od proljeća đubriti i osigurati zaštitu, što će se odraziti na ukupan financijski balans'', kazao je Selimović.

Osim toga, Programi poticaja bi trebali pratiti situaciju na terenu, prilagođavati se potrebama proizvođača i sustavno rješavati probleme, složili su se predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanske županije.

U BiH ima oko 20.000 proizvođača malina. U prošloj godini izvezene su 22 tone malina, u vrijednosti od oko 56 milijhuna KM i zato je u interesu svih da se ova proizvodnja očuva, zaključeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close