Gornji Vakuf / Uskoplje

Proizvođači kupusa traže izgradnju tvornice

Tone kupusa bit će i ove jeseni ubrane s njiva u gornjovakufskim naseljima Dražev Dolac i Duratbegović Dolac
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 10. 2018. u 15:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Dosadašnja prodaja kupusa ne ide baš onako kako bi željeli

Tone kupusa bit će i ove jeseni ubrane s njiva u gornjovakufskim naseljima Dražev Dolac i Duratbegović Dolac, u kojima se ova poljoprivredna kultura tradicionalna uzgaja već desetljećima.

Mnogi uzgajivači kupusa koji se, u ovo doba godine, mogu pronaći kod improviziranih štandova uz veoma prometnu magistralnu cestu, kažu da je kupus ove godine dobro rodio, i da je njegov kvalitet odličan.

Međutim, kao i svih ranijih godina brine ih hoće li uspjeti prodati sve proizvedene količine, s obzirom da dosadašnja prodaja kupusa ne ide baš onako kako bi željeli.

Smatraju da bi jedno od mogućih rješenja moglo biti otvaranje tvornice na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, odnosno Srednjobosanskog kantona (SBK), koja bi otkupljivala sve proizvedene količine kupusa s područja gornjovrbaske regije.

''Puno truda ljudi ulože u ovo i, na kraju, muče se da prodaju sav kupus koji imaju, a od toga žive, školuju djecu... Zamolio bih predstavnike svih nivoa vlasti da nam pomognu. Otvaranje tvornice bilo bi za nas spas'', kazao je Safet Šišić

Dodaje da je umirovljenik i da od skromnih mjesečnih primanja najveći iznos potroši za plaćanje komunalija i kupovinu lijekova, tako da dobro dođe u obitelji svaka marka, koju zarade od prodaje kupusa.

''Ove godine bi trebali ubrati oko četiri tone kupusa, koje smo prinuđeni prodavati, ovako, uz cestu. Nije lako sjediti ovdje po cijeli dan, i čekati hoće li neko zaustaviti auto, tražiti da kupi vrećicu-dvije kupusa, ili neće'', naglasio je.

Veći interes kupaca narednih dana priželjkuje i Amela Duvnjak, čija je obitelj kupus zasadila na površini od jednog duluma.

''Do sada smo "skinuli" s njive tonu i po kupusa, a sav posao oko branja preostalih glavica planiramo završiti za petnaestak dana. Prosječna težina vrećice, koju prodajemo po 5 KM, je oko petnaest kilograma. Osim domaćih, bude tu i kupaca iz Banja Luke, Krajine, drugih mjesta... Ali, bilo bi dobro da ih je više'', istaknula je. 

Kopirati
Drag cursor here to close