Farma II projekt

Priručnik: Naučite sakupljati ljekovito bilje i gljive

Sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja, šumskih plodova i gljiva za mnoge može postati dodatni izvor zarade.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 05. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekat Sweden/USAID FARMA II je danas na svojoj web stranici objavio ‘’Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini’’.

Priručnik je namijenjen kompanijama koje ove sirovine otkupljuju od sakupljača, aktivnim sakupljačima, i svima onima koji se žele uključiti u lanac vrijednosti sakupljanja bilja i gljiva, i ostvariti dodatni prihod.

Proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja je važan sektor poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Većina prihoda je ostvarena sakupljanjem samoniklog bilja i gljiva, uključujući izvoz od preko 25 milijuna KM godišnje.

’’Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini’’ izlazi u pravo vrijeme jer je sada sezona kada počinje sakupljanje mnogih vrsta bilja, a mnogo onih osoba koje su nažalost izgubile posao zbog pandemije, se mogu odlučiti za početak sakupljanja ljekovitog bilja i gljiva, kako bi ostvarili prihode.

Pored uputstava i opisa 86 ljekovitih biljaka i deset vrsta gljiva, u priručniku su i informacije o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva koje se često pogrešno zamijene za jestive.

Od 2016. godine, projekt Sweden/USAID FARMA II je pomagao je više od 50 kompanija koje prerađuju ljekovito i aromatično bilje, šumske plodove i gljive, pomažući im pri kupovini potrebne opreme ili edukacijom osoblja, kao i izvoznom promocijom njihovih proizvoda. Također, projeat je radio s više od 500 pojedinačnih poljoprivrednika i sakupljača kako bi im pomogo da povećaju prinose i prihode.

Također, Priručnik će biti odštampan u 500 primjeraka koji će biti podijeljeni sakupljačima.

Priručnik možete preuzeti na ovom LINKU.

Kopirati
Drag cursor here to close