Livno

Prezentiran prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja HBŽ-a

Strategija razvoja poljoprivredne i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. ima za cilj izgradnju i razvoj kapaciteta za participativni pristup u načelima i praksama ruralnog razvoja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 05. 2019. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna prezentacija prijedloga dokumenta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. održana je u utorak u Livnu, a predstavlja razvojni dokument u području ruralnog razvoja i poljoprivredno-prehrambenog sektora na temelju kojeg su predložene jasne smjernice, aktivnosti i pravci djelovanja. 

Ovaj dokument izrađen je u okviru FAO projekta "Podrška pripremama za planiranje i provođenje pilot projekta ruralnog razvoja u zajednici na području Hercegbosanske županije" GCP/BiH/008/HUN.  

Strategija razvoja poljoprivredne i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. ima za cilj izgradnju i razvoj kapaciteta za participativni pristup u načelima i praksama ruralnog razvoja na različitim administrativnim razinama s naglaskom na županijsku i općinsku razinu. 

U Hercegbosanskoj županiji poljoprivreda s prehrambenim sektorom ima važnu ulogu u društveno ekonomskom razvoju, rečeno je na prezentaciji te naglašeno da Strategija sa svojom strukturom i predloženim mjerama treba udovoljiti potrebama razvoja ruralnih područja Hercegbosanske županije prema principima suvremenog programiranja razvoja ruralnih područja. 

Projekt je financirala Vlada Mađarske, a provodila organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu UNFAO u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. 

Završnoj prezentaciji Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. nazočili su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić, zatim ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac, Petar Galić, Vasilija Broćata i Hikmet Hodžić, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo i financije Ivana Mišković, načelnica Savjetodavne i uzgojno-selekcijske službe Silvija Jozić, predstavnici Grada Livna i općina Bosansko Grahovo i Tomislavgrad, kao i znatan broj poljoprivrednih proizvođača s područja Livna i županije.  

Foto: Vlada HBŽ / Prezentiran prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja HBŽ-a



Na početku završne prezentacije nazočne je pozdravio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić naglasivši značaj ovog projekta uz zahvalu na financijskoj potpori Vladi Mađarske. 

O glavnom ishodu Strategije na završnoj prezentaciji s preporukama govorio je Morten Kvistgaard, viši međunarodni savjetnik za politiku ruralnog razvoja FAO. 

Ocijenio je kako su aktivnosti na Strategiji počele su u siječnju i srpnju 2017. godine i ona se temelji na analizi situacije. Među ostalim, predstavio je pet općih ciljeva Strategije i devet mjera ruralnog razvoja.  

Video pozivom glavne rezultate studijskog putovanja o ruralnom razvoju organiziranog u Mađarskoj predstavila je Anetta Szilogyi, savjetnica za ruralni razvoj FAO, a rodnu komponentu projekta, kao i obuku za žene male proizvođače sira o dobrim higijenskim praksama u proizvodnji sireva od nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda i standarda kvalitete Aroa Santiago Bautista, službenica za socijalnu zaštitu FAO.  

Predstavljena je i Studija izvodljivosti o održivom razvoju ruralnog turizma s preporukama koju je radila i predstavila profesorica Suzana Đorđević Milošević, vanjska suradnica i konzultant FAO za ruralni razvoj. 

O zdravlju životinja s preporukama govorio je Nihad Fejzić, trener za zdravlje životinja i stručnjak za proširenje FAO-a, dok je Sabahudin Bajramović, nacionalni savjetnik za strateško planiranje ruralnog razvoja u sklopu ovoga projekta predstavio planove ruralnog razvoja Grada Livna i Općine Bosansko Grahovo 2019.-2024.  

 Predstavljeni su i rezultati natjecanja u kvaliteti sira, također organiziranog u sklopu projekta kao i najavljeni grantovi za  male investicije, posebna komponenta projekta koja je provedena Javnim pozivom u ove dvije općine. 

 Nakon ovog predstavljanja, na kraju radionice nazočnima se obratio Vlado Pijunović, voditelj UNFAO ureda u BiH i zahvalio na suradnji i dolasku, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close