Bleee

Prevaranti u poljoprivredi: 19 ovaca glumilo ogromno stado

S obzirom na to da ovčari po ovci dobiju godišnji poticaj od 30 KM, samo u ovom jednom primjeru svjedočimo o pokušaju krađe 7.230 KM državnog novca.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 08. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijuni maraka državnog novca završili su u rukama prevaranata, jer mehanizmi državne kontrole nisu bili aktivirani, objavila je BHRT ui prilogu o korupciji u bh poljoprivredi.

Televizija navodi kako brojni poljoprivredni stručnjaci godinama upozoravaju da bez sređivanja stanja na terenu, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju neće dati očekivani rezultat i da će u velikoj mjeri to biti uzalud bačen novac.

Ova upozorenja dobijaju potvrdu iskustvom novog direktora kantonalnog Poljoprivrednog zavoda doktora Fejze Begića. Postavljen na ovu poziciju prije dva mjeseca, Fejzić je s inspektorima Zavoda obilazio teren i tijekom kontrole ovčara, koji su podnijeli zahtjeve za poticaje, bio šokiran zatečenim stanjem.

''Unazad devet dana, radeći na terenu, osobno sam svih devet dana boravio s mojim usposlenicima, gdje smo zaista, vjerujte mi, brojali ovcu po ovcu, markicu po markicu. I već 40% ljudi su lažno prikazali stanje na terenu. Nije to mali lažni broj. Od 260 ovaca on ima 19 na terenu, a traži i želi od ove države da dobije poticaje'', rekao je Begić.

Video: Tuzlanski kanton: Kontrola poticaja za poljoprivrednu proizvodnju ukazala na korupciju

S obzirom na to da ovčari po ovci dobiju godišnji poticaj od 30 KM, samo u ovom jednom primjeru svjedočimo o pokušaju krađe 7.230 KM državnog novca. Kako se u registru Tuzlanskog kantona za poticaje nalazi 54 stada ovaca, to znači da je stotine tosuća maraka prethodnih godina ukradeno samo u oblasti poticaja ovčarstva.

U Vladi Tuzlanskog kantona tvrde da svake godine povećavaju obujam kontrola poljoprivrednika koji dobijaju poticaje, i tako sužavaju prostor za manipulacije u ovom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close