Dobra prodaja

Povrtlari iz Hercegovine po dobrom će pamtiti proteklo ljeto

Uglavnom, tijekom ljetne sezone većina povrtlara poslovala je pozitivno, dok se za voćare to ne bi moglo reći, jer su breskve, nektarine, jabuke… imale relativno nisku cijenu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 09. 2019. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj kalendarskog ljeta vrijeme je svođenja računa u za povrtlare pa i dio voćara, najvažnijem dijelu godine.

Već puna dva desetljeća pa i duže nisu se imali čime pohvaliti. Obično bi prođu imalo par kultura dok je plasman većine bila prava muka, davalo se u bescjenje, bacalo na divlja odlagališta, zaoravalo…

Grgo Matić, koji od otvaranja Veletržnice u Čapljini tu zarađuje kruh, dao je ocjenu najvažnijeg dijela godine za južno-hercegovačke proizvođače.

''Gledajući prošle, ova sezona je bila dobro za poljoprivrednike doline Neretve, pa i šire. Sve doskora roba je išla bez zastoja i nije se kako mi na veletržnici kažemo gajbarilo. Svaki proizvod je imao svoju cijenu, vagalo se i prodavalo na kilograme, to je neusporedivo bolje od prodaje na gajbe. U odnosu na niz prošlih godine moje je mišljenje, sezona se može ocijeniti vrlo uspješnim. Kad kažem vrlo uspješnom, onda tu ulogu igra artikl i vrijeme dozrijevanja. Ako je da tako kažem ubo u pravom trenutku imao je dobru cijenu i zaradu. Mada će neki reći da se to može planirati, moje iskustvo kaže da ne može, jer tu se treba poklopiti više činilaca, od tražnje pa do nedostatka uvozne robe. Sveukupno, godina je bila prilično dobra'', kaže za Radiopostaju Čapljina Matić.

Na opasku da su cijene rajčica, krastavaca, crvenog luka…, bile rekordne, nastavlja: ''Cijena rajčica većim dijelom bila je znatno viša nego ranijih godina, tek u zadnjih mjesec dana prispjele su veće količine iz Buturović Polja, srednje Bosne i Semberije, pa je cijena pala, ali je i dalje oko marku za kilogram, što je opet dobra cijena u odnosu na prošlu i ranije godine, kada se za dvije - tri marke, prodavala gajba težine 12 do 15 kilograma. Slično se može reći i za krastavce, crveni luk i još neke kulture''.

Valja reći da su tijekom ljeta rajčice u maloprodaji – trgovinama, čak i na čapljinskom području imale do sada nezabilježenu razinu, primjerice koncem srpnja cijena pojedinih sorti prelazila je četiri marke za kilogram.

Na upit jesu li razlog tomu problemi u proizvodnji u Albaniji i Grčkoj ili nešto drugo, Matić kaže: ''Prije svega razlog je manja proizvodnja, dijelom zbog loše prošle godine, a dijelom zbog odlaska mlađih na sezonski rad u Hrvatsku ili inozemstvo. Manje mladih, manja i proizvodnja, tu nema nikakve tajne. S obzirom da taj trend i dalje traje, bez obzira na uvoz koji je posebna priča, slično se može očekivati i narednih godina''.

Treba reći da se slična konjuktura može očekivati i tijekom jeseni, zbog pripreme zimnice povećana je tražnja za šljivama koje su također skuplje nego prethodnih godina, paprikom rogom i slično.

Uglavnom, tijekom ljetne sezone većina povrtlara poslovala je pozitivno, dok se za voćare to ne bi moglo reći, jer su breskve, nektarine, jabuke… imale relativno nisku cijenu.

Zadovoljni svakako mogu biti i proizvođači lubenica i bostana čija je prodaja također bila bez zastoja.

Kopirati
Drag cursor here to close