Poskupljuju povrće, meso, mlijeko…

Poskupljuju povrće, meso, mlijeko…

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 06. 2019. u 11:34 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su zadesile našu zemlju u svibnju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilijunske štete, objavio je Dnevni avaz.

Novine navode kako se stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno rajčice, paprike, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete.

Krumpir neće poskupjeti

''Krumpir neće poskupjeti, on je dobar. Neće ni povrće iz plasteničke proizvodnje, ali ostalo povrće hoće već u ovom mjesecu. Poskupjet će i voće. Već sada je kruška pet maraka, grožđe šest. Jabuke se još drže na cijeni od marku, marku i pol'', kazao je Avazu Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona i potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Njegov kolega Emir Džafić iz Visokog ističe da će se na dosta parcela zemlja morati ponovo obraditi, što je dvostruki trošak, a javljaju se i štetočine kao nuspojava velike količine vode.

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge 'Plodovi zemlje' iz Ljubuškog, podsjeća da su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine uništile skoro sve nasade, dok su se, naglašava, poticaji posljednjih godina pretvorili u socijalnu kategoriju.

Uništena lubenica u Hercegovini

''Mi u Hercegovini možda ćemo nekako izvući krumpir, ali sve drugo je uništeno, pogotovo lubenica. Jednostavno, sve je postalo trulež'', rekao je sarajevskim novinama Vukojević i dodao da je pretpostavka da će porasti uvoz voća i povrća.

U modričkom kraju rijeka Bosna u svibnju je izazvala štetu od pola milijuna maraka na usjevima, što je potvrdila Sida Tomić, stručna suradnica za poljoprivredu u Općini Modriča.

Medu onima koji su pogođeni nevremenom je i domaćinstvo Novaka Savića iz Vranjaka.

''U veljači je Bosna nešto oranica odnijela, a nešto sprala. Trinaestog svibnja ponovo se izlila. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, djetelinu, tritikale. Trave će biti uništene 100 posto, a kukuruz 50 posto'', kaže Savić, koji proizvodi 150.000 litara mlijeka godišnje.

Pad kvalitete i količine

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe kako je jedino izvjesno da nas očekuje pad kvalitete i količine prinosa kukuruza i soje.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u obrt na području Tuzlanskog kantona, kaže da se već brinu kako će u idućoj godini prehraniti stoku.

Avaz piše kako su, uz štete koje trpe zbog nevremena, poljoprivrednici iz Federacije BiH suočeni s velikim kašnjenjem u isplati poticaja. Samo iz prošle godine, navodi Avaz, duguje im se više od sedam milijuna KM.

Nekoliko tisuća njih bilo je spremno prosvjedovati pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, no prosvjedi su odgođeni jer su proteklog petka počele prve isplate.

Kopirati
Drag cursor here to close