Domaći kajmak

Porasla proizvodnja kajmaka, cijena 15 KM po kilogramu

Cijene domaćeg kajmaka su uglavnom 15 KM po kilogramu, a moguće ga je naći i za nešto nižu cijenu od 12 KM i 10 KM po kilogramu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 05. 2021. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kajmak

U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2020. godini porasla je proizvodnja kajmaka. U odnosu na prethodnu godinu proizvodnja kajmaka je porasla za 23,8%. Preciznije rečeno, u 2020. godini proizvedeno je 477 tona kajmaka, dok je u 2019. godini proizvedeno 385 tona tog mliječnog proizvoda.

Cijene domaćeg kajmaka su uglavnom 15 KM po kilogramu, a moguće ga je naći i za nešto nižu cijenu od 12 KM i 10 KM po kilogramu.

Cijene kajmaka u trgovinama nisu puno manje. U njima se prodaju uglavnom u pakovanjima od 300 ili 500 grama i koštaju otprilike od 5 do 8 KM.

Mekan i blagog okusa

Kajmak je proizvod od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka dobiven fermentacijom. On je mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa, te potječe iz Središnje Azije. Dobiva se fermentacijom mliječne masti izdvojene tijekom kuhanja sirovog mlijeka.

Tradicionalno se proizvodi u Turskoj, Azerbajdžanu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, kao i u Iraku, Iranu i Afganistanu. Razlikuju se mladi kajmak blažeg, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

Foto: Arhiva/PR / Prvi Dani kajmaka u Han Pijesku

Na internetu je moguće pronaći mnogo recepata za proizvodnju domaćeg kajmaka. A mnogi od njih kao sastojke glavne sastojke za kajmak navode mlijeko, sol i pavlaku.

Proizvodnja kravljeg mlijeka

Osim kajmaka, porasla je proizvodnja mlijeka. U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2020. godini količina ukupno prikupljenog mlijeka (sve vrste mlijeka- kravlje, ovčje i kozje) veća je za 6,3% u odnosu na 2019. godinu, javio je Federalni zavod za statistiku.

Količina prikupljenog kravljeg mlijeka, također je veća za 6,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Story Blocks / Ilustracija

U proizvodnji svježih mliječnih proizvoda povećanje se bilježi u proizvodnji mlijeka za piće za 23,8%, pavlake za 1,1% i fermentiranih mliječnih proizvoda za 2,0%. Pad je zabilježen u proizvodnji maslaca za 7,0% i kravljeg sira za 6,6%.

 

Kopirati
Drag cursor here to close