Prerada povrća

Poljoprivrednik Mladen: Živimo za poljoprivredu i živimo od nje

MAMEX iz Bijeljine pokreće novu tvornicu za proizvodnju prerađenog povrća iz vlastitog uzgoja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 05. 2020. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi živimo za poljoprivredu, i živimo od poljoprivrede. Drugog posla nemamo'', kaže Mladen Lazić, vlasnik MAMEX-a iz Bijeljine. MAMEX se trenutno bavi proizvodnjom svježeg, ali jako brzo će postati i proizvođači prerađenog povrća, uglavnom kiselog povrća i ajvara, priopćeno je u utorak iz Sweden/USAID FARMA II Projecta.

''Ovo je obiteljski biznis'', objašnjava Mladen. ''Nas petero, uz podršku 35 sezonskih radnika, radimo sve što treba. Ja vozim kamion i popravljam traktor. Ukratko, činim sve da bih nas održao u pokretu, a svi radimo na njivi i beremo povrće.''

Put razvoja

MAMEX d.o.o. datira iz 2007. godine. ''Prvo smo se bavili otkupom povrća od proizvođača iz Semberije, i njegovim izvozom u Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Bugarsku'', kaže Mladen. ''Ali, brzo smo uvidjeli da ukoliko želimo da snabdijevamo naše kupce tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetne sezone, moramo uzgajati vlastito povrće. Kako nitko drugi to nije radio, morali smo pokrenuti plasteničku proizvodnju paprika i krastavaca.''

Godine 2010. kupili su zemlju i sagradili trideset plastenika na tri hektara zemlje. Ali, to je bio tek početak.

''Ja vjerujem u domaću proizvodnju. Kako mladi odlaze sa sela, i sele u gradove ili idu raditi u inostranstvo, puno zemlje se moglo kupiti. Što više, poplave iz 2104. su preplašile mnoge ljude koji su se povukli iz poljoprivrede, i cijena zemlje je pala. Mi smo u tome vidjeli šansu. Podigli smo kredite i iskoristili neke poticaje i kupili smo još 30 hektara zemlje'', objašnjava Mladen.

MAMEX sada proizvodi 1.800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krumpira, i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji.

''Nekih 20 posto proizvoda izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a ostatak prodajemo prodajnim lancima u Bosni i Hercegovini'', navodi Mladen.

Veliki iskorak

''U poplavama iz 2014. godine izgubili smo sve usjeve, ali nismo odustali. Kada neki odluče da zatvore biznise, drugi odluče da idu dalje'', kaže Mladen.

Mladen dodaje da su im poplave ukazale na to da moraju promijeniti svoj poslovni model i učiniti ga otpornijim. Tada su počeli planirati da otvore tvornicu za proizvodnju kiselog povrća i ajvara.

''Tražeći pomoć za kupovinu neophodne opreme, 2017. smo pri Sweden/USAID FARMA II projektu aplicirali za nepovratna sredstva. Kada sagledam koliko smo do sada uložili u izgradnju tvornice, iznos novca koji smo tražili relativno nije bio toliko velik, ali to povjerenje u našu viziju koju smo dobili od projekta nam je dalo inicijalnu kapislu i dodatno nas potaklo da nastavimo sa našim planovima.''

Sredinom srpnja MAMEX će otvoriti tvornicu i lansirati osam novih proizvoda: Mamin recept ajvar, te kisele krastavce, miješanu salatu, cveklu, bijele i žute filete paprike, kao i prženu papriku i sok od rajčice. Sweden/FARMA II projekt sada dizajnira etikete za Mladenove nove proizvode.

Budućnost

''Ja sam u poljoprivredi srcem i dušom'', kaže Mladen. ''Ovako nešto se prvi put radi u Bosni i Hercegovini. Mi proizvodimo naše povrće koje ćemo obrađivati i nudit ćemo na domaćem tržištu kvalitetan finalni proizvod.''

''U prvoj godini ćemo proizvesti 500.000 tegli naših proizvoda, a prodajnim lancima ćemo prodati 1.000 tona svježeg povrća. Za rad u tvornici ćemo zaposliti još 20 do 30 radnika. Sljedeće sezone bismo mogli udvostručiti proizvodnju, ali za to nam je potrebna pomoć u nabavci još jednog tunela za pasterizaciju [FARMA II projekt osigurao je jedan], vakum duplikatora za ajvar i još jedne pećnice'', naglašava Mladen.

''Treba dati podršku ljudima koji imaju viziju. Dok se nadam dodatnoj podršci, zahvalan sam na onome što smo do sada dobili, i nadam se da ćemo moći nastaviti razvijati našu proizvodnju i zapošljavati sve više i više ljudi u poljoprivredi gdje nam je i mjesto'', zaključuju Mladen, priopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projecta.

Kopirati
Drag cursor here to close