Vlasnik farme 'eko koza'

Poljoprivrednici se ogradili od Tora, Ministarstvo objavilo cifru poticaja

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 12. 2015. u 10:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navodi da problemi s firmom 'Eko koza' i njenim vlasnikom Dževadom Kovačem, koji je ujedno i jedan od osnivača i predsjednik svog privatnog udruženja 'Tor', nastaju kada su u Ministarstvu pokrenute aktivnosti na kontrolama dodijeljenih poticajnih sredstava iz ranijeg razdoblja i rješavanje žalbi na donesena rješenja Federalne uprave za inspekcijske poslove, piše Fena.

Treba vratiti 129.240 KM poticaja

Poljoprivrednici se ograđuju od izjava Udruženja Tor Mostar

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH (UPFBiH), Udruženje poljoprivrednika KS 'Razvitak' i Udruženje proizvođača mlijeka i mesa USŽ ogradili su se od izjava i istupa Federalnog udruženja uzgajivača ovaca, koza i ostalih "Tor" Mostar koje je zatražilo od Vlade Federacije BiH poništavanje programa poljoprivrednih poticaja za 2015. godinu, kao i sankcioniranje federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, prenosi Fena.

Dedić unio pozitivne promjene

''Ono što smo dosad vidjeli jeste da je ministar Dedić u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva unio niz pozitivnih promjena, a po našim saznanjima isplata poticaja kreće već od sutra. Kada se govori o fiktivnim zahtjevima koji su predmet policijskih i sudskih istraga, onda smo svjedoci da su poljoprivredni proizvođači vodeći na listi policijskih provjera'', navodi u priopćenju za javnost predsjednik UPFBiH Nedžad Bićo.

Okretanje "radikalnim mjerama i prosvjedima", kako je dodao Bićo,  ispričana je priča.

Isplate poticaja već sutra

''Nastavljamo davati podršku ministru Dediću i smatramo da prosvjedi nisu rješenje, nego da se stvari trebaju rješavati dijalogom. Najvažnije je da poticaji u poljoprivredi kreću od sutra i da se isplaćuju u kontinuitetu kako je i dogovoreno, te da proizvođači dobiju ono što im zakonom pripada'', dodao je Bićo.

''Firma 'Eko koza', čiji je Kovač direktor, ima dva rješenja o povratu dodijeljenih poticajnih sredstava. Jedno rješenje datira iz 2014. godine, gdje mu je od Federalne uprave za inspekcijske poslove naloženo da izvrši povrat federalne novčane podrške od 99.040 KM. Drugo rješenje je iz 2015. kojim se naređuje subjektu 'Eko koza' Mostar i vlasniku Dževadu Kovaču da, kao korisnik novčane podrške izvrši povrat ostvarene novčane podrške od 30.200 KM'', navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjećaju da je ta dva rješenja donijela Federalna uprava za inspekcijske poslove i inspektori koji su kontrolom utvrdili stvarno stanje i nepravilnosti u dodijeljenim poticajnim sredstvima.

''Na ta rješenja korisnik se žalio i Federalno ministarstvo poljoprivrede je odbilo navedene žalbe te potvrdilo prvostupanjska rješenja inspekcije'',navedeno je iz resornog Ministarstva.

17.900 KM poticaja, a samo jedan zaposlenik

Ističu da je na posljednjoj sjednici Vlade stavljeno izvan snage 68 rješenja o utvrđenim nepravilnostima za koja su donesena rješenja o povratu novčanih sredstava u proračun FBiH.

Također, ističu da je firmi 'Eko koza', koja ima samo jednog zaposlenog, od 2011. godine do danas odobreno na ime poticajnih sredstava 525.941 KM, a Udruženju 'Tor' u navedenom razdoblju isplaćeno je 17.900 KM.

U Ministarstvu kažu da su u tijeku kontrole svih udruženja u Federaciji BiH da se vidi kako, na koji način, ta udruženja poljoprivrednika rade, održavaju li godišnje skupštine, koliko članova imaju, kako troše sredstva koja dobiju od države. Cilj je da se podržavaju poljoprivredna udruženja koja rade u skladu s važećim propisima i koja imaju stvarnu podršku svoga članstva, to jest poljoprivrednih proizvođača.

Iz Ministarstva ističu da su ovo službeni podaci i pokazatelji koji se mogu dobiti na uvid, a sve radi transparentnog rada i informiranja javnosti, prenosi Fena.

Također dodaju da se svaka isplata sredstava u ovom ministarstvu može dobiti na uvid i može se provjeriti, a trenutno se radi na informatičkom povezivanju i uvođenju sustava kojim će se pratiti podaci o svakom poljoprivrednom proizvođaču, od upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, podnesenom zahtjevu za poticaje pa do same isplate novčanih sredstava.

Bez proizvodnje, nema poticaja

Naglasili su da, svaki pravi poljoprivrednik i onaj koji u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima bude imao svoja prava, moći će ih ostvarivati.

''Isto tako, svi oni koji su se predstavljali kao poljoprivrednici, a to u stvarnosti nisu bili, nego su navikli dobivati poticajna sredstva bez da su imali proizvodnju i konkretne rezultate, neće više imati mogućnosti za to'', poručuju iz Ministarstva, te dodaju da su u ovoj godini sredstva u programu poticaja isključivo usmjeravana na proizvodnje.

Kako navode iz Ministarstva, od preuzimanja mandata novog ministra radilo se na stabilizaciji stanja u poljoprivredi i stvaranju preduvjeta da bi poljoprivredni proizvođači u narednoj godini imali veću sigurnost i redovnu isplatu poticajnih sredstava.

Tor: Dedić otjerao turske ulagače

Podsjetimo, Udruženje Tor se oglasilo priopćenjem za javnost u kojem ističu kako su zbog pogubnog odnosa prema stočarstvu ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, turski investitori najavili povlačenje iz investicije izgradnje tisuću farmi koza i ovaca.

U tom priopćenju je navedeno kako su uzgajivači ovaca i koza izbačeni iz poticaja. Neisplatom dugovanja iz prethodnih godina uzgajivačisu prisiljeni da i postojeće farme zatvaraju (dolaskom ministra Dedića zatvoreno preko 100 farmi) i osnovna stada prodaju u bescijenje, zbog pogubnog odnosa ministra Šemsudina Dedića prema stočarstvu kao kičmi poljoprivredne proizvodnje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close