Uspješne priče

Poljoprivrednici preko društvenih mreža dolaze do kupaca

Hodžići su dio nove generacije poljoprivrednika, te svoju prodaju uglavnom ostvaruju putem društvenih mreža.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 12. 2018. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Aldijana i Armir Hodžić na Sarajevo Holiday Marketu 

Aldijana i Armir Hodžić žive i rade u Boždarevićima kod Konjica. Njihov obrt ''Eko Produkt'' već godinu dana razvija proizvodnju i preradu voća i povrća. Hodžići su dio nove generacije poljoprivrednika, te svoju prodaju uglavnom ostvaruju putem društvenih mreža.

''Proizvodimo džemove, pekmeze, sokove, suho voće, sa proizvodnjom iz naših voćnjaka i bašte. Nastojimo kroz proizvodnju osigurati eko standarde, bez korištenja kemikalija. Na taj način postupno gradimo povjerenje naših kupaca. Jednostavno, sve je više mušterija koji žele proizvod za koji znaju put – od sjemena, zemlje, rasta, obrade do stola. I to je ono što im mi, kao mali proizvođači, možemo garantirati'', kaže Aldijana.

''Naši prirodni sokovi i džemovi koje preko društvenih mreža prodajemo pod brendom ''Upswing shop'' pronalaze svoje kupce širom zemlje. Nedavno smo predstavili i 'korpu zdravlja', prodajemo suhi peršun, čips od jabuke, štrudle. Od svakog proizvoda nastojimo osmisliti nešto novo i zanimljivo. Kroz rad sa kupcima se razvijamo dalje, a na društvenim mrežama imate šansu da se taj kontakt nastavi i poslije završene kupovine'', dodaje Aldijana.

''Imali smo priliku predstaviti svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu u suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom. Važno je sudjelovati na sajmovima i promocijama, jer tako neki novi ljudi saznaju za nas. Održavanje komunikacije sa ljudima koji su zainteresirani za kvalitetne poljoprivredne proizvode je ono što čuva biznis i otvara nam šanse za rast. Tu nam pomaže rad sa Farmerom - platformom preko koje smo se povezali sa brojnim drugim proizvođačima'', napominje Aldijana.

Hodžići nisu jedini, na društvenim mrežama je sve više poljoprivrednih proizvođača.

Nekadašnja kupovina 'na pragu' prešla je u virtualni prostor. Takva promjena danas traži i dodatne edukacije, praćenje novih trendova, ali i razvoj vizualnog identiteta i brenda.

''Imati dobru ambalažu, ime i marketing više nije privilegija velikih kompanija. Sada se u tome krije prilika i za one koji su tek krenuli u ovaj posao'', zaključuje Aldijana.

FARMA II

USAID/Sweden FARMA II projekt autor je ove priče njihovih izlagača na Sarajevo Holiday Marketu. Ovog puta su posvetili više vremena trendovima korištenja društvenih mreža za povezivanja prodavača i kupaca u poljoprivredi.

Kopirati
Drag cursor here to close