Uspješne priče

Poljoprivrednici preko društvenih mreža dolaze do kupaca

Hodžići su dio nove generacije poljoprivrednika, te svoju prodaju uglavnom ostvaruju putem društvenih mreža.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 12. 2018. u 12:20 Bljesak.info
Kopirati
Foto: PR / Aldijana i Armir Hodžić na Sarajevo Holiday Marketu 

Aldijana i Armir Hodžić žive i rade u Boždarevićima kod Konjica. Njihov obrt ''Eko Produkt'' već godinu dana razvija proizvodnju i preradu voća i povrća. Hodžići su dio nove generacije poljoprivrednika, te svoju prodaju uglavnom ostvaruju putem društvenih mreža.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proizvodimo džemove, pekmeze, sokove, suho voće, sa proizvodnjom iz naših voćnjaka i bašte. Nastojimo kroz proizvodnju osigurati eko standarde, bez korištenja kemikalija. Na taj način postupno gradimo povjerenje naših kupaca. Jednostavno, sve je više mušterija koji žele proizvod za koji znaju put – od sjemena, zemlje, rasta, obrade do stola. I to je ono što im mi, kao mali proizvođači, možemo garantirati'', kaže Aldijana.

''Naši prirodni sokovi i džemovi koje preko društvenih mreža prodajemo pod brendom ''Upswing shop'' pronalaze svoje kupce širom zemlje. Nedavno smo predstavili i 'korpu zdravlja', prodajemo suhi peršun, čips od jabuke, štrudle. Od svakog proizvoda nastojimo osmisliti nešto novo i zanimljivo. Kroz rad sa kupcima se razvijamo dalje, a na društvenim mrežama imate šansu da se taj kontakt nastavi i poslije završene kupovine'', dodaje Aldijana.

''Imali smo priliku predstaviti svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu u suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom. Važno je sudjelovati na sajmovima i promocijama, jer tako neki novi ljudi saznaju za nas. Održavanje komunikacije sa ljudima koji su zainteresirani za kvalitetne poljoprivredne proizvode je ono što čuva biznis i otvara nam šanse za rast. Tu nam pomaže rad sa Farmerom - platformom preko koje smo se povezali sa brojnim drugim proizvođačima'', napominje Aldijana.

Hodžići nisu jedini, na društvenim mrežama je sve više poljoprivrednih proizvođača.

Nekadašnja kupovina 'na pragu' prešla je u virtualni prostor. Takva promjena danas traži i dodatne edukacije, praćenje novih trendova, ali i razvoj vizualnog identiteta i brenda.

''Imati dobru ambalažu, ime i marketing više nije privilegija velikih kompanija. Sada se u tome krije prilika i za one koji su tek krenuli u ovaj posao'', zaključuje Aldijana.

FARMA II

USAID/Sweden FARMA II projekt autor je ove priče njihovih izlagača na Sarajevo Holiday Marketu. Ovog puta su posvetili više vremena trendovima korištenja društvenih mreža za povezivanja prodavača i kupaca u poljoprivredi.

Kopirati