Odgađanje neprihvatljivo

Poljoprivrednici iz RS: Uvesti zaštitne mjere na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso

Neprihvatljivo je stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke, poručili su poljoprivrednici iz RS-a
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 12. 2020. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruge poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatra neprihvatljivim odgađanje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso, te ističe da su glavni problem niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih cijena po kojima se meso uvozi iz EU.

Iz Saveza je priopćeno da se ovaj problem može riješiti jedino uvođenjem zaštitnih mjera /prelevmana dvije KM po kilogramu i 10 posto carine/ u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Neprihvatljivo je stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke jer je normalno, ako ostanu ovakve cijene, da tovne junadi i svinja na kraju uopšte neće biti u BiH", navodi se u priopćenju.

Iz Saveza su naveli da je riječ o veoma niskim otkupnim cijenama živih životinja /svinje dvije KM, junad 3,5 KM/, dok je kalkulacija troškova proizvodnje daleko veća /svinje 2,90 KM, junad 4,20 KM/.

Iz Saveza su istaknuli da poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni ishodom jučerašnjeg sastanka sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Stašom Košarcem, te od resornog ministarstva zahtijevaju da u roku od osam dana uvedu zaštitne mjere.

"Ovaj problem može riješiti jedino Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uvođenjem prelevmana i carina prilikom uvoza mesa kako bi prodajne cijene uvezenog mesa bile veće, a samim tim i meso od životinja iz BiH bi bilo konkurentno na tržištu", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine danas se oglasio priopćenjem za medije u kojem osuđuje način rada ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a kojim se sa donošenja bitnih odluka isključuje poljoprivrednike sa područja FBiH.

''Ministar Košarac je jučer održao sastanak o, kako je sam naveo, zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova. Na sastanak pozvani su isključivo predstavnici poljoprivrednika iz Republike Srpske i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča'', rekli su iz Udruženja poljoprivrednika, ovom prilikom podsjećajući ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države.

Kopirati
Drag cursor here to close