Agrarni fond

Poljoprivredni krediti, prilika za male proizvođače

Semberskim poljoprivrednicima na raspolaganju će biti milijun i pol maraka.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 05. 2021. u 08:25 Bljesak.info
Poljoprivredni krediti - Šansa za male proizvođače

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivredni krediti s povoljnim kamatnim stopama za nabavku mehanizacije ili proširenje za sada, postaju sve češća praksa za osnaživanje poljoprivrede u okruženju. Ova mjera, posebno je namijenjena malim poljoprivrednim proizvođačima da bi proširenjem gazdinstva, ostvarili pravo na poticaje resornog ministarstva.

Agrarni fond Grada Bijeljina uskoro će poljoprivrednicima u Semberiji ponuditi novu opciju financiranja – poljoprivredne kredite za proširenje gazdinstava. Cilj je da se na ovaj način malim proizvođačima pruži podrška za nabavku mehanizacije i proširenje za sada i grla.

''To su ona gazdinstva koja ne mogu da ostvare poticaje resornog ministarstva i nemaju mogućnost razvoja. Ovim bi mi njih potakli, dali bi im bespovratno ta sredstva. Naši proizvođači bi imali mogućnost da zasnuju svoju proizvodnju i poticaje od strane agrarnog fonda grada Bijeljina'', kaeže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, piše BHRT.

Semberskim poljoprivrednicima na raspolaganju će biti milijun i pol maraka.

''Pozajmica za poljoprivredne proizvođače. Troškove obrade kredita, kamate snosio bi agrarni fond i to bi bio poticaj, a oni bi uzimali određeni iznos i toliki iznos i vraćali, što će biti definirano posebnim pravilnikom'', rekao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljnja.

Poljoprivrednici su ovu vijest dočekali s odobravanjem. Kažu da je situacija dodatno otežana od početka pandemije i svaka pomoć je dobrodošla.

''Treba težiti da se mali proizvođači razvijaju i postanu veći. Zadovoljan sam da ostane neka solidna plata, da može da se preživi, da se plate, dažbine i dugovi servisiraju, dokle god može od toga da se živi'', rekao je Boško Radić, poljoprivrednik.

Specifičnost poljoprivrednih kredita je u tome što neće biti kamate, namijenjeni su striktno malim proizvođačima koji do sada nisu imali nikakvu vrstu podrške.

''Sedamdeset posto smo dužni da platimo sredstava banci i rizik je samo 30 posto, i to treba da bude glavni motiv. Mi smo neka vrsta državnog garanta, žiranta'', kaže Radivoja Krmčar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske

Sljedeći korak je određivanje kriterijima i zeleno svjetlo gradonačelnika i Skupštine grada Bijeljina. Javni poziv za dodjelu poljoprivrednih kredita bit će raspisan u narednih mjesec dana.

Kopirati
Drag cursor here to close