Ja sadim, a ti?

Mostar: Pokreće se društvena banka sjemena "Sjemenčica"

Cilj kampanje je motivirati i potaknuti što više pojedinaca širom Bosne i Hercegovine da uspostave svoje male jestive vrtove na balkonima, terasama, dvorištima ili okućnicama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 10. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta „Misli o prirodi“, kojeg predvodi Centar za promociju civilnog društva, a financira Švedska, prošle godine je kroz Eko HUB Mostar (Udruženje građana „Nešto Više“) pokrenuta kampanja pod nazivom „Ja sadim, a ti?“.

Cilj kampanje je motivirati i potaknuti što više pojedinaca širom Bosne i Hercegovine da uspostave svoje male jestive vrtove na balkonima, terasama, dvorištima ili okućnicama. Do sada je 150 novih vrtlara/vrtlarica oformilo svoje mješovite jestive vrtove, a za početak su dobili edukativne pakete sa sjemenkama i presadnicama povrća, voća, začinskog i ljekovitog bilja, te cvijeća.

Istoimena Facebook grupa (Ja sadim, a ti?) u početku je okupljala vrtlare/ice početnike, ali su se vremenom pridružili i vrtlari/ice sa puno iskustva koji/e rado dijele svoja znanja unutar grupe.

Članovima i članicama grupe , kojih je trenutno više od 8.300, na raspolaganju su priručnici, snimljene edukacije, mentori i organizirane posjete Eko HUB-u Mostar (Permakulturno imanje „UG Nešto Više“ u Humilišanima), a najnovija zajednička aktivnost koja se priprema je pokretanje Društvene banke sjemena „Sjemenčica“.

Članovi/ce grupe će viškove sjemena izdržljivih sorti iz svojih vrtova, u kojima se sve radi isključivo u skladu sa prirodom, dostavljati u banku „Sjemenčica“, gdje će se sortirati i ponuditi ostatku grupe na besplatnu posudbu. To znači da ukoliko sa liste dostupnih sjemena požele nešto uzgajati, mogu dobiti određena sjemena, uzgajati tu kulturu naredne sezone, ali i istovremeno reproducirati sjemena, te dio vratiti u banku kako bi bila dostupna i drugim vrtlarima/icama. Članovi/ce grupe već jedni drugima poklanjaju sjemena, čime je i bila inspirirana ova aktivnost.

Svi koji se žele priključiti inicijativi, mogu se pridružiti Facebook grupi „Ja sadim, a ti?“ gdje će se narednih dana objaviti pristupnica Društvenoj banci sjemena „Sjemenčica“.

Kopirati
Drag cursor here to close