Šemsudin Dedić

Podršku proljetnoj sjetvi dobit će 18.400 poljoprivrednika u FBiH

Dedić je naveo da će biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 05. 2020. u 09:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić izjavio je za Fenu da je resorno ministarstvo okončalo javni poziv za proljetnu sjetvu, koji je realiziran u suradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama.

''Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 milijuna KM bit će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača'' - istakao je Dedić.

Dodao je da je riječ o poljoprivrednicima od kojih je većina bila upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava, a da je od ožujka 2020. registrirano 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta.

Dedić je naveo da će biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.

''U uvjetima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hranom, Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzeli su dodatne aktivnosti kako bi povećali proljetnu sjetvu i ovom mjerom je djelimično ostvaren cilj da budemo manje ovisni o uvoznoj hrani'' - rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, koji će također biti realiziran u suradnji s nižim razinama vlasti.

Dedić je potcrtao da su tijekom realizacije programa podrške proljetnoj sjetvi djelovali kao jedan tim sa načelnicima općina i kantonalnim ministarima, bez obzira na stranačku pripadnost, i da se nada da će program biti uspješan i suradnja nastavljena.

''Kada budu potpisani sporazumi s općinama mi ćemo objaviti preliminarnu listu svih korisnika podrške na internet stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što objavljujemo i redovne isplate poticaja'' - kazao je Dedić.

Pojasnio je da je poljoprivreda tvornica na otvorenom i da se poljoprivrednici često suočavaju s nepogodama kao što su poplave, mraz ili suše, ali da su spomenutim programom veće površine poljoprivrednog zemljišta stavljene u funkciju.

''Ako budemo imali zadovoljavajuće vremenske uvjete očekujemo i puno veći urod u odnosu na prošlu godinu, a svi građani bi trebali više kupovati domaće proizvode i tako nagraditi trud naših poljoprivrednika i doprinijeti jačanju gospodarstva'' - poručio je Dedić.

Kopirati
Drag cursor here to close