Zasađeno oko 280 hektara

Počela berba šljiva u Rami

Skoro svako kućanstvo ima poneko stablo šljive, a onih koji se ozbiljnije bave šljivarstvom i koji prerađuju šljivu ima negdje oko 300.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 09. 2021. u 13:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općini Prozor-Rama počela je berba šljiva po kojima je ramski kraj nadaleko poznat, a obzirom da godišnje prosječno imaju 290 sunčanih dana njihove šljive su, kažu, dobre, sočne i pune šećera.

Po riječima pomoćnika načelnika Općine Prozor-Rama Josipa Juričića, u toj općini pod šljivom je oko 280 hektara, od kojih je osamdeset hektara novih nasada.

Skoro svako kućanstvo ima poneko stablo šljive

''Dvjesto hektara uglavnom je zasađeno starim nasadima šljive požegače koja je kao u svim drugim područjima podložna bolestima te su se mnogi okrenuli novim sortama šljive, tako da su novi nasadi od 80 hektara nešto što ovoj općini vraća epitet šljivarskog kraja'' - kazao je Juričić u razgovoru za Fenu.

Želeći da zadrži taj epitet, Općina Prozor-Rama pokrenula je 2017. godine projekt revitalizacije voćnjaka šljive te svake godine besplatno dodijeli jednu određenu količinu sadnica šljive poljoprivrednicima koji su zainteresirani i koji imaju uvjete za to.

''Poljoprivrednike zadužimo da te sadnice posade po svim agrotehničkim mjerama i pravilima, tako da smo do sada na taj način podržali oko 400 korisnika s nekih 40 hiljada sadnica, odnosno oko 80 hektara novih nasada'' - naglasio je Juričić.

Dodao je kako skoro svako kućanstvo ima poneko stablo šljive, a onih koji se ozbiljnije bave šljivarstvom i koji prerađuju šljivu ima negdje oko 300.

''Kada govorimo o sortama šljiva, još uvijek ima požegače koja je bolje rodila nego ranijih godina i izdržala sušu i sve nedaće. To je stara sorta šljive koja još uvijek postoji na našem području, ali potiskuju je nove sorte - razne vrste čačanki, stanley i hanita, koje polako uzimaju primat u našim voćnjacima'' - ustvrdio je Juričić.

Dobre, sočne i pune šećera

Šljiva ima dosta, a one koje se ne prodaju ili ne iskoriste na drugi način, idu u rakiju.

''Svi znaju napraviti rakiju i rakija se, kažu ljudi, više isplati nego bilo koji drugi proizvod od šljive i tako to ide već godinama. Po statističkim mjerenjima koja se ovdje provode redovno, u Prozoru-Rami prosječno godišnje ima oko 290 sunčanih dana i to je jedan od razloga zašto je šljiva ovdje dobra, sočna i puna šećera. Kad pravimo rakiju od šljive niko u nju ne stavlja ni mrvicu šećera, a mislim kad bi neko to ovdje uradio da bi bio isključen iz zajednice'' - našalivši se navodi Juričić.

Kazao je i kako Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2021.", koji je u toj općini postao tradicija, ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti održan.

''Sajam je trebao biti održan u sportskoj dvorani u kojoj napravimo pravi sajamski ambijent sa štandovima i popratnim sadržajima. Sadašnje epidemiološke mjere omogućavaju boravak samo 50 ljudi u zatvorenom prostoru i jednostavno se taj ugođaj ne može napraviti. Pripremili smo se za taj sajam, najavljivali ga, ali smo ga, nažalost, morali otkazati'' - naveo je Juričić.

Kopirati
Drag cursor here to close