Baš na vrijeme

Plastenici, sadnice, pumpa i freza: Dodijeljena pomoć nakon poplava iz 2014.

Šest korisnika ostvarilo je pravo na plastenik od 100 metara četvornih sa sredstvima za navodnjavanje i prskalicom…
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 11. 2018. u 09:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Orašju su potpisani ugovori za ekonomsko osnaživanje - oblast poljoprivreda s izabranih deset korisnika u okviru Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje, a na temelju rezultata javnog poziva.

Šest korisnika ostvarilo je pravo na plastenik od 100 metara četvornih sa sredstvima za navodnjavanje i prskalicom za zaštitu, priopćeno je iz Općine Orašje.

U paketu je i sadni materijal povrtlarskih kultura: po 150 sadnica rajčice i paprike, kilogram špinata i sve drugo što prati plasteničku proizvodnju kroz prehranu i zaštitu.

Dva korisnika su ostvarili pravo na sjemenski kukuruz sa sredstvima za gnojidbu i zaštitu, jednome je pripala pumpa za navodnjavanje, a jednome motokultivator.

Na javni poziv na području općine Orašje pristiglo je 128 prijava, a nakon izvršene selekcije, 55 odabranih korisnika steklo je pravo na obnovu stambenih objekata, od kojih je 15 steklo pravo na izgradnju novog stambenog objekta.

''Od navedenih 55 korisnika svi su imali priliku da još budu dodatno ekonomski osnaženi kroz određene programe iz poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja'', kazao je pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić.

Nakon selekcije i obilaska deset korisnika steklo je pravo da ostvare dodatne pakete iz oblasti poljoprivrede i s njima su potpisani ugovori.

Prema riječima donatora, isporuka svih navedenih sredstava i repromaterijala trebala bi završiti do kraja ožujka 2019. godine, a početkom sljedeće godine bit će potpisana još dva ugovora o zapošljavanju s dva odabrana korisnika.

Program vrijedan 15 milijuna eura kojeg financira Europska unija u suradnji s Vladom Federacije BiH, Vladom RS, UNDP-om u BiH, te partnerskim općinama i gradovima, započeo je prošle godine.

Javni poziv na temelju kojeg će pomoć dobiti 227 kućanstava u BiH, bio je raspisan u listopadu i trajao je 30 dana, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close