Nadaleko poznati sir

Planine čuvaju tajnu prozorskog sira

Iz USAID/Sweden FARMA II projekta navode da je prozorski sir prepoznat među ugostiteljima i potrošačima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 08. 2018. u 11:36 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Planine čuvaju tajnu prozorskog sira

Selo Šćipe u općini Prozor/Rama je postalo prepoznatljivo u široj regiji po preradi mlijeka i proizvodnji sira, kada je lokalni poduzetnik Ibro Daguda uspostavio zemljoradničku zadrugu "Promilk" i pokrenuo mljekaru koja je od 2005. do danas narasla do nivoa prerade od 1.800 litara mlijeka na dan. 

Iz USAID/Sweden FARMA II projekta navode da je prozorski sir prepoznat među ugostiteljima i potrošačima, ali je još mnogo izazova pred Dagudom. 

''Prozorski sir je specifičan zbog mlijeka koje se skuplja s lokaliteta općine Prozor, gdje je nadmorska visina pretežno preko 1.000 metara, to je kraj bogat borovnicom, ljekovitim biljem, voćem, brusnicom. Riječ je o prostoru podno Zeca i Vranice, koji se dalje spušta prema rijeci Rami i Ramskoj kotlini'', pojasnio je Daguda. 

Dodao je da se priprema za putovanje u Trebinje, a prije par dana je bio u Mostaru. Također, kaže da je putovao širom regije kako bi predstavio prozorski sir, te da je put obnove i rasta težak. 

''Gdje odemo dobijemo odlične ocjene, samo taj posao treba iznijeti'', istakao je Daguda. 

Danas Promilk ima šest radnika, a Daguda želi otvoriti i nova radna mjesta, te se nada većoj podršci ruralnom razvoju. 

''Prozor je čaršija koja je pretrpila teškoće u ratu, narod je raseljen, mladi imaju slabo posla. Uslijed migracija stanovništva, mnogo ljudi odlazi, ne vodi se računa o selu. A ovdje žive vrijedni ljudi, proizvode malinu, skupljaju šumske plodove, radimo sa sirom. Važno je da nas prepoznaju te da se ohrabri razvoj sela'', naveo je Daguda. 

Kazao je da su sa USAID/Sweden FARMA II ostvarili odličnu saradnju, te su dobili značajnu podršku u opremanju mljekare. 

''U budućnosti je važno omasoviti stočni fond na ovom kraju, te već radimo i na prijedlozima novih projekata kako oživjeti ovaj kraj. Imamo dobru saradnju sa mljekarama u Gornjem Vakufu i Kupresu, povezujemo se i vjerujem da možemo učiniti da naši krajevi ožive i ponude jednu novu perspektivu razvoja'', zaključio je Daguda, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close