Poticaji

Peračina na vidiku: Federacija dobila 15 tisuća novih poljoprivrednika?!

Objavom programa implementacije poticaja Federalnog ministarstva, broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava naglo raste - s 2.700 na 17 tisuća...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 05. 2020. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U odnosu na prvobitno planiranih 500 tisuća KM za podršku sufinanciranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticaja proljetne i jesenske sjetve, osigurano je dodatnih devet milijuna maraka za poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT.

Međutim, poljoprivrednici negoduju zbog načina na koji će se ova sredstva podijeliti, jer je objavom programa poticaja naglo porastao i broj poljoprivrednika u Federaciji BiH. Stoga se postavlja pitanje, je li Federacija BiH dobila 15 tisuća novih poljoprivednika, ili potrošača proračuna?

Nikakve koristi

Objavom programa implementacije poticaja Federalnog ministarstva, broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava naglo raste - s 2.700 na 17 tisuća registriranih klijenata koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Federaciji BiH.

''Tu dolazimo do pitanja – je li Federacija BiH postala bogatija za 15 tisuća poljoprivrednih proizvođača ili 15 tisuća novih korisnika sredstava?'', navodi BHRT.

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK kaže kako je samo 2.700 koji se proizvodnjom bave profesionalno i koji žive od svog rada.

''Tih novih 15 tisuća koji su nanovo registrirani će nam samo uzeti pare iz proračuna. Nikakve koristi ni država neće imati od njih. Imat će samo zasijano par gredica luka, krompira i nešto malo kukuruza. Neki su već prodali ili dali sjemena'', kaže Veladžić,

Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Krajina Cazin, kaže kako ne bi trebala biti realna raspodjela da po tisuću maraka dobije onaj tko je zasijao par dunuma, onaj tko je zasijao par hektara ili onaj koji je zasijao par stotina hektara.

''To su troškovi koji su strahovito veliki i različiti'', kaže Lipović, koji je ove godine u kukuruz uložio oko 11 tisuća maraka, pomoć od tisuću maraka i neće mnogo značiti.

Analize, analize...

Veladžić kaže kako je najbolje rješenje je da se tih devet i pol milijuna maraka, a to je 12 posto od proračuna za 2020., raspodijeli na sve proizvodnje.

Video: Da li je Federacija BiH dobila 15 hiljada novih poljoprivednika, ili potrošača budžeta?


''Da dobiju proizvođači plus 12 posto na sve svoje proizvodnje. To je najbolje, najrealnije i najučinkovitije će se pokazati'', kaže Veladžić.

BHRT navodi i kako su poljoprivrednici u cijeloj Bosni i Hercegovini su zbog trenutnog stanja, koje je uzrokovano koronavirusom, u nezgodnoj situaciji. Sve vrijeme su proizvodili, a nisu imali gdje plasirati proizvode.

''Direktno smo vezani za ugostitelje i turizam i zahtjevi za našu proizvodnju su se abnormalno smanjili'', kaže Dragan pavlović, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH.

Sanela Klarić iz Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kaže kako je potrebno izvršiti analize i posebno se posvetiti mjerama ruralnog razvoja, odnosno podrške prerađivačkim kapacitetima.

''I ukoliko se desi da budemo imali 50 posto više proizvodnje poljoprivrednih osjetljivih proizvoda, jako je bitno na koji način možemo reagirati da napravimo prerađivačku proizvodnju i to pretvorimo u prehrambene proizvode koji imaju mnogo veći vijek trajanja'', kaže Klarić.

Kopirati
Drag cursor here to close