Čarobni prizori

Padine brda pod lavandom i smiljem mame bojom i mirisom

Pod ovim zasadama, krajem lipnja i početkom srpnja, čitava brda obojena su u ljubičasto i žuto.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 07. 2020. u 12:46 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polja pod lavandom, smiljem, kamilicom i ružom u selu Tamnjanica nadomak Niša prostiru se na oko 200 hektara površine i čine jednu od najvećih plantaža ljekovitog i aromatičnog bilja na ovim prostorima. U vreme kada su boje cvjetova najjarkije, a njihov miris najopojniji, ovo mjesto posjećuju ljubitelji prirode. Kako sve to izgleda, zabilježila je i ekipa Anadolu Agency (AA).

Pod ovim zasadama, krajem lipnja i početkom srpnja, čitava brda obojena su u ljubičasto i žuto.

"Ova priroda i boje su prava inspiracija za fotografiju. Ovdje dolazim svake godine u srpnju da pravim neke fotografije za sebe i da uživam u prirodi", kaže fotograf Vanja Keser koji je na ovo mjesto došao s djevojkom Milicom.

Priliku da naprave živopisne fotografije imat će još ove nedjelje jer će već naredne, prvo smilje, a zatim i lavanda, sazrjeti za branje. Strpljivo se čeka trenutak u kom će dati najviše eteričnog ulja, objašnjava Verica Papić, koja u destileriji plantaže radi kao tehnolog.

"Ova plantaža je najveća u Srbiji po prostranstvu. Možda ima nekih prostora koji imaju i više hektara, ali ne ovako u jednom komadu, i da je sve tu, na jednom mjestu. Mislim da smo po tome specifični, ne samo u Srbiji, već i u nekim širim prostorima“, kaže Verica.

Osim lavande, za koju je poznato da ima umirujuće djelovanje, i smilja, biljke čiji cvijet poslije branja ne vene, tu rastu melisa ili matičnjak, izop ili miloduh, rimska kamilica, pa i ruža "rosa damascena“, karakteristična za područje Turske i Bugarske. Šta omogućava da uzgoj biljaka, koje su nekad gajene samo u primorskim i južnim krajevima, i na ovakvom mjestu bude tako uspješan?

„Kažu da se ovdje proteže utjecaj neke mediteranske klime iz Grčke i Makedonije. Pruža se ovom kotlinom, Niš i Leskovac, cijela ta kotlina je specifična, i plus što smo ovdje okruženi sa strane brdima i planinama – vijenci Svrljiških planina, Suva planina, Stara planina...“, govori Verica.

Aromatičnom lekovitom bilju posebno pogoduju klima i teren.

Zbog svega toga, kvaliteta biljaka, a posebno ulja koje se od njih dobiva, jako je visoka. Sve to omogućilo je da ''Tamnjanica eko-plantaže'' postanu brend i da pre godinu dana dobiju organski certifikat.

Stvaranje, kako je mnogi zovu, "sprske Provanse“ počelo je pre 12 godina, kada je Ljiljana Stojanović od mještana počela da otkupljuje napuštene njive i na njima sadi lavandu. Riječ je o tisućama manjih parcela otkupljenih od više stotina vlasnika. Posao je započela sama na svega nekoliko hektara, a danas na plantaži od oko 200 hektara radi sa više desetina kooperanata, čije bilje uslužno prerađuje u svojoj destileriji.

Plantaža je oživjela i skoro napušteno selo, s obzirom na to da se tu doselilo nekoliko obitelji iz Niša, drugih gradova, čak i Slovenije, čiji su članovi vlasnici parcela ili radnici angažirani za branje bilja i proizvodnju ulja.

Eterično ulje s "Tamnjanica plantaža“ koristi farmaceutska i kozmetička industrija u zemljama Europske unije.

"Na domaćem tržištu, kod nas, prosto da nema kupaca, tek nešto manje količine. Mahom se izvozi, i to u zemlje Europske unije. Potpisali smo ugovor sa jednom velikom francuskom kućom koji traje 10 godina. Osigurali smo siguran plasman proizvoda u narednom periodu, sad samo ostaje da sadimo biljke i da radimo“, kaže Verica.

A za sezonski rad, koji predstoji od naredne nedjelje, svi su spremni – bilje se bere od ranog jutra, traktorima doprema do destilerije gdje se radi u dvije smjene po 10 sati. Kažu da tada sve miriše još jače.

Kopirati
Drag cursor here to close