Važan je certifikat

Organskom ni pandemija ne može ništa

Livanjski sir, visočka pečenica i sudžuka te nevesinjski krumpir moraju proći kontrolu nadležne institucije
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 07. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima velike šanse u organskoj proizvodnji, zbog čega je veoma važno certificirati porijeklo i geografsko porijeklo. To će, kako procjenjuju proizvođači koji se bave tradicionalnom proizvodnjom hrane, omogućiti i plasman proizvoda izvan granica BiH.

Međutim, ovaj proces certificiranja, kojim se štite proizvođači u BiH, tek je u povoju.

Odlukom Agencije za sigurnost hrane i Vijeća ministara BiH za certificiranje zaduženi su Organska kontrola Sarajevo i Organik kontrol sustav iz Subotice.

Certificirani se provjeravaju

Dragan Brenjo iz Odjela za certifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za sigurnost hrane BiH istakao je za "Nezavisne" da će proizvođači koji dobiju certifikat, odnosno oznaku porijekla i geografskog porijekla, svake godine biti provjeravani od strane kontrolnog tijela koje ima međunarodne reference za to.

Udruženje mesoprerađivača "Proizvođači visočke pečenice i sudžuke" (VIPS)  te udruženja "Livanjski izvorni sir", "Livanjski sir" i "Nevesinjski krumpir" već su dobila rješenja o oznaci porijekla i geografskog porijekla. Međutim, proces još nije završen jer da bi s ovom oznakom mogli izvoziti i uopće je upotrebljavati - moraju proći kontrole certificiranih institucija po EU standardima.

Livanjski sir, visočka pečenica i sudžuka te nevesinjski krumpir stoga moraju proći kontrolu nadležne institucije, a koja podrazumijeva provjeru  proizvodi li se koji su dobili certifikat proizvode po tradicionalnoj recepturi, zdravom proizvodnjom i bez GMO.

Iz Organske kontrole Sarajevo potvrdili su da svi oni sad trebaju proći kontrole. Kako ističu, pandemija virusa korona nije naštetila izvozu organskih proizvoda u BiH, te je u proteklih šest mjeseci, zaključno s lipnjom, izvezeno organskih proizvoda u vrijednosti većoj do sedam milijuna KM.

Izvoz raste

Ističu da se izvozi u zemlje EU, Švicarsku Federaciju, SAD, te da izvoz raste na godišnjoj razini i do 20 posto u proteklih  osam godina.

Edin Babić, predsjednik VIPS-a, za "Nezavisne" kaže da će se stavljanjem oznake geografskog porijekla i proizvođači i kupci zaštititi od plagijata. Ističe da sada kad su dobili rješenje moraju provjeriti svakog obrtnika, zanatskog radnika, da li svoj posao radi kako treba.

"Mi ćemo to uraditi unutarnjom kontrolom i onda će Organska kontrola izvršiti provjeru kako bi izdala certifikate svakom proizvođaču", kazao je Babić.

Dodaje da je ovo veoma dobar početak za proizvođače koji rade po tradicionalnoj recepturi.

"Interesantno je da je tradicija proizvodnje suhog mesa u Visokom stara 250 godina i da se pečenica prvi put proizvela 1754. Nama će certifikat mnogo značiti jer se visočka pečenica počela proizvoditi i u drugim općinama, pa čak i u Visokom ima ljudi koji je proizvode i deklarira kao visočku pečenicu, a to nije ni blizu pečenice koju mi hoćemo da zaštitimo, koju su radili i čuvali naši pradjedovi", kazao je Babić.

U Europu zasad ne mogu jer ne postoji mogućnost izvoza crvenog mesa iz BiH, pogotovo prema EU.

Ambicija im, ipak, ne nedostaje.

"Da bismo imali put za izvoz moramo se certificirati. Ovo je prvi korak - kad završimo certificiranje unutar BiH sljedeći je certificiranje u EU, a Agencija za sigurnost hrane BiH je nadležna za kompletan proces. Ovo je odličan početak", kazao je Babić.

Kopirati
Drag cursor here to close