Buna

Održana kulturna manifestacija ''VINCEKOVO“ Buna 2019''

Kao i svake godine do sada, manifestacija je započela u vinogradu jednog od domaćina, gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje štapa od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 01. 2019. u 15:12 Bljesak.info
Kopirati

U organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA danas je održana deveta po redu kulturna manifestacija ''Vincekovo Buna 2019''.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vincekovo Buna 2019'' je kulturna manifestacija koja uspješno okuplja veliki broj gostiju, ljude koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na našim prostorima.

Upravo zbog toga ''Vincekovo Buna 2019'' se održava u siječnju povodom blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara.

''Vincekovo Buna 2019'' se održava već devetu godinu za redom i možemo slobodno kazati kako je preraslo u tradiciju, jer se uspješno organizira još od 2011. godine, u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna.

Foto: PR / Na Buni je i ove godine obilježeno Vincekovo

Kao što smo već prethodno spomenuli organizator je Udruga malih vinogradara i vinara Buna, a domaćini ovogodišnje manifestacije su Leonardo Topić i Stipe Andačić.

Kao i svake godine do sada, manifestacija je započela u vinogradu jednog od domaćina, gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje štapa od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu.

Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu.

Upravo u tome leži i simbolika štapa da se njegovom predajom očuva tradicija uzgoja vinove loze na našim prostorima.

Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za tu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke od novom domaćinu, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.

Domaćin je porezao nekoliko grančica s trsa, porezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Otvorenje manifestacije je počelo u 14 sati, nakon što su obredi u vinogradu završili, u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna. Gosti su na samom ulazu kupili čaše s vidljivim ugraviranim obilježjima ''Vincekovo Buna'', u znak potpore ovoj kulturnoj manifestaciji po simboličnoj cijeni od 5KM, koje su po odlasku ponijeli sa sobom kao uspomenu.

Članovi udruge su pripremili ukusna domaća jela uz bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena.

Bit ovoga okupljanja jest dobro druženje uz ugodnu glazbu, lijepa domaća jela i dobru vinsku kapljicu. Za dobru zabavu uz glazbu pobrinuo se Josip Bilać s pratećim bendom.

Foto: PR / Na Buni je i ove godine obilježeno Vincekovo

Namjera ''Vincekova Buna 2019'' je da se obilježi početak vinogradarske godine, odnosno početak rezidbe u vinogradima na Buni, te da se očuva tradicija uzgoja vinove loze i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela!

Svrha postojanja Udruge malih vinogradara i vinara Buna je višestruka, prvenstveno da se očuva tradicija uzgoja vinove lože i pravljenja dobrih vina, zatim da se kroz razmjenu iskustava članova udruge primjenjuju nove tehnologije u cijelom tom procesu, zatim da se kroz zajednički nastup dođe do lakšeg plasmana na tržište, da se lakše ostvare poticaji za poljoprivrednu proizvodnju u vinogradarstvu i sve ono drugo što bi moglo doprinijeti da se očuva vinogradarska tradicija na Buni.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose održavanju ove kulturne manifestacije.

Kopirati