RS

Novi udar na džepove građana?

Ministarstvo poljoprivrede od svog stava ne odustaje. Objašnjavaju da su poljoprivrednici na ime premija ove godine dobili 6,3 milijuna KM.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 09. 2019. u 20:05 Bljesak.info
Novi udar na džepove građana?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukidanje ovogodišnje premije za pšenicu u Republici Srpskoj imat će za posljedicu poskupljenje brašna, a samim tim i kruha, upozoravaju poljoprivrednici. Međutim, pekari su drugačijeg stava. Kažu, poskupljenja neće biti.

''Ako ne dobijemo poticaje, poskupjet će brašno, a samim tim i kruh'', upozoravaju poljoprivrednici u Republici Srpskoj. Nezadovoljni su potezom resornog ministarstva koje je ukinulo ovogodišnju premiju za pšenicu od pet feninga po kilogramu.

''Imamo negdje oko 1.500 tona pšenice na lageru, još je nismo prodali. Debeo minus ove godine, nije nikakvo čudo što ljudi prestaju to da rade”, kaže Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

Međutim, pekari tvrde suprotno.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, ističe da se 90 posto potreba pekarske industrije uvozi iz okruženja i okoline.

''Uzimajući u obzir da je pšenica dobro rodila i da je dobro iznijela, ne očekujemo neka poskupljenja i promjene cijena u narednom periodu'', kaže Pelemiš.

Poskupljenje ne očekuju ni zaštitnici prava potrošača jer, kažu, za to nema osnova.

''Ne bi se to sigurno trebalo dogoditi jer nova pšenica je u srpnju požnjevena, starih zaliha još uvijek ima, mislim da nije realno da neko najavljuje poskupljenja'', kaže Gordana Bulić, predsjednica Udruženja ''Klub potrošača'' Tuzla.

Ministarstvo poljoprivrede od svog stava ne odustaje. Objašnjavaju da su poljoprivrednici na ime premija ove godine dobili 6,3 milijuna KM.

''Od toga je negdje oko tri milijuna za premiju za pšenicu roda 2018. godine. To je isplaćeno u ovoj godini, a osim toga isplaćeno je dodatno tri i nešto milijuna za mjeru od 200 maraka po hektaru”, rekao je Aleksandar Macanović, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close