Strojevi za obradu stižu

Novi hektari oranica u Hercegovini

''Mi računamo da bi ovaj stoj mogao godišnje pripremiti oko tridesetak hektara zemljišta, koje će ostati narednim generacijama''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 02. 2018. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi posao novoformiranog  Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, koji će raditi na unapređenju poljoprivrede na ovom području bit će nabavka specijaliziranog stroja za privođenje zemljišta namjeni, u vrijednosti od oko tri milijuna maraka, a bit će dodijeljena Centru za gazdovanje kršom Trebinje.

Resorno ministarstvo će narednog mjeseca raspisati natječaj za nabavku ovog stroja, a posao bi  trebao biti realiziran do početka ljeta, rekao je za Radio Trebinje Borislav Milivojević, rukovoditelj Područne postrojbe Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

''Mi računamo da bi ovaj stoj mogao godišnje pripremiti  oko tridesetak hektara zemljišta, koje će ostati narednim generacijama'', ističe Milivojević.

Prema njegovim riječima krčenje i uređenje bi prioritetno bilo obavljano na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri općine ima skoro 2.000 hektara, većinom u državnom i općinskom vlasništvu. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

''Cilj je unaprijediti iskorištavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine, koji obuhvaćaju područje Trebinja, Berkovića, Bileće i Ljubinja.  Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine će djelovati kao koordinacijski stručno operativno tijelo i obuhvaćat će Grad Trebinje i općine Ljubinje, Berkovići i Bileća a u iznalaženju najboljih rješenja i projekata za razvoj Hercegovine zajednički će raditi Hiroelaktrane na Trebišnjici, Centar za gazdovanje kršom i Javna ustanova Vode RS  i trebinjska Turistička organizacija'', kaže Milivojević.

Inicijativa za osnivanje  Centra je prezentirana na sastanku, prilikom boravka  Steva Mirjanića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske početkom prosinca prošle godine u Trebinju.



Kopirati
Drag cursor here to close