Crvenice

Nezaposleni branitelj iz Tomislavgrada uzgojio tone mrkve, ali je nema kome prodati

Dalibor Buljan iz Crvenica kod Tomislavgrada posijao je šest milijuna hibridnih sjemenki mrkve na 3 ha zemlje u Duvanjskome polju, a zemljište mu je velikodušno ustupio jedan poduzetnik. Urod je bio između 30 i 40 tona.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 11. 2019. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity / Nezaposleni branitelj iz Tomislavgrada uzgojio tone mrkve

Dalibor Buljan iz Crvenica kod Tomislavgrada prošle se godine počeo zanimati za uzgoj mrkve na Duvanjskome polju.

Prikupio je potrebne informacije, a obećavajuće riječi stručnjaka bile su kako ta kultura vrlo lijepo može uspjeti u duvanjskome kraju pa su mu preporučili sjeme za djevičansko tlo budući da je ono u duvanjskome kraju nezagađeno.

Dalibor je potom posijao šest milijuna hibridnih sjemenki mrkve na 3 ha zemlje u Duvanjskome polju, a zemljište mu je velikodušno ustupio jedan ovdašnji poduzetnik. Urod je bio između 30 i 40 tona.

Dalibor isitče kako je očekivao čak i do 80 tona! Objašnjava da su njegov nasad zaobišle tri potrebne kiše i u detalje priča što je sve prošao u ovoj avanturi. Osamdeset tona mrkve trebalo je završiti na kineskome tržištu, ali zbog prepolovljenoga uroda to je ostala nedovršenapriča.

Domaći trgovački lanci puni su mrkve iz uvoza – one lijepoga, pravilnoga i sjajnoga izgleda, ali ni blizu zdrava i ukusna kao ova Daliborova koja se izgledom ne hvali. Upravo takva njegova mrkva čeka uskladištena na bolje dane i da se potroše zalihe u ovdašnjim trgovinama.

Foto: Tomislavcity / Nezaposleni branitelj iz Tomislavgrada uzgojio tone mrkve

Ono što sam u svemu ovome naučio je iskustvo, kaže Dalibor, a da je znao što ga sve čeka, kaže, možda ne bi ni krenuo u ovu priču.

Dalibor je jedan od onih Duvnjaka koji se kao golobradi mladić devedesetih odazvao obrani doma i Domovine. Da je znao što ga sve čeka, tko zna, možda ne bi ni išao u rat. Po završetku rata radio je kao građevinski radnik u Hrvatskoj i BiH. Danas je nezaposlen, a mrkva je trebala biti rješenje.

Foto: Tomislavcity / Nezaposleni branitelj iz Tomislavgrada uzgojio tone mrkve

O odlasku ''preko granice'', kako kaže, ne razmišlja.

''Kako bi dobro bilo prodat’ ovu mrkvu'', kaže Dalibor. Tko zna, možda se nakon ovih redaka Daliboru posreći i njegovu četveročlanu obitelj nešto ranije posjeti sv. Nikola, piše Tomislavcity.com.

Kopirati
Drag cursor here to close