Što ćemo jesti, Fadile?

Što Novalić priča? Krumpir je skuplji i prijeti mu nestašica

“Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvaliteta nije za pohvaliti”
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 09. 2021. u 08:27 Bljesak.info
Bosni i Hercegovini do kraja godine prijeti nestašica krompira

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena krumpira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopće nema. Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju.

“Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvaliteta nije za pohvaliti”, govori Olenija Trifković, prodavačica na tržnici, prenosi BHRT.

Problem s krumpirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

“Ove godine suša je učinila svoje. Što se tiče kvalitete dobar je, ali prinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine”, objašnjava Goran Kojić, agronom.

S druge strane, zbog loše cijene i problema s prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krumpira, zbog sigurnog plasmana i organizirane proizvodnje.

“Mi smo prije četiri pet godina sijali tri hektara konzumnog krumpira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno”,  Mustafa Gradaščević, proizvođač krumpira iz Janje.

Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krumpira u Semberiji, industrijski krumpir koji vade ovih dana s njiva voze pravo u tvornice.

“Industrijskog krumpira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 duluma”, govori Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja.

Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krumpira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close