Lakši izvoz

Brže, lakše - Hrvatska udovoljila zahtjevu BiH

Događalo se da naši izvoznici čekaju i po nekoliko dana do prolaska u Europsku uniju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 07. 2020. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Hrvatska pojednostavila je izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Uz povećanje broja fitosanitarnih inspektora i dužeg radnog vremena, u idućem razdoblju se očekuje i otvaranje novih graničnih prijelaza za izvoz roba biljnog porijekla, potvrđeno je za Klix.ba.

Europska unija prošle godine donijela je provedbenu direktivu o zaštitnim mjerama protiv unošenja u EU organizama štetnih za bilje i biljne proizvode i protiv njihovog širenja unutar europske zajednice. Na osnovu toga države članice su morale donijeti zakone i druge propise potrebne za usklađivanje s ovom direktivom do 31. kolovoza 2019. i dostaviti ih nadležnoj komisiji.

Shodno tome Republika Hrvatska je odredila samo dva granična prijelaza na koje pošiljke bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije mogu ulaziti iz BiH.

Riječ je o graničnom prijelazu Stara Gradiška i Metković, gdje se nadzor vrši samo radnim danom u vremenu od osam sati, s brojem inspektora koji ne može zadovoljiti potrebe bh. izvoznika.

Zbog toga se događalo da naši izvoznici čekaju i po nekoliko dana do prolaska u Europsku uniju, a predstavnici Marketinške asocijacije bh. šljive i Grupacije proizvođača krastavca kornišona iz Županijske gospodarske komore Tuzla su s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine BiH, usvojili nekoliko zaključka, uputivši urgenciju Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. Kako je potvrđeno za Klix.ba iz Gosapodarske komore Tuzlanskog kantona, Hrvatska je jučer udovoljila zahtjevu naše zemlje te se izvoz voća i povrća odvija znatno boljim intenzitetom.

"Ministarstvo vanjske trgovine BiH pokrenulo je aktivnosti s Državnim inspektoratom Republike Hrvatske te je od jučer pojačan broj fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima, tako da od srijede nismo imali zadržavanje kamiona. Oni koji su došli istog dana su završili prijelaz granice", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Gospodarskoj komori Tuzlanskog kantona Suad Selimović.

Selimović je kazao da će već od ove subote biti osiguran i rad fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Metković od sedam do 15 sati, što će predstavljati veliko olakšanje za naše izvoznike

"Također Državni inspektorat Republike Hrvatske kreirao je dokumente koji će nakon neophodnih procedura na spomenuta dva granična prijelaza uspostaviti radni režim od sedam do 19 sati, a ukoliko bude postojalo određenih zastoja predviđena je uspostava fitosanitarnih inspektora na graničnom prijelazu Izačić", nastavio je Selimović.

Kopirati
Drag cursor here to close