Potrebna i nova tržišta

Nastavak izvoza junećeg mesa u Tursku od velikog značaja za bh. proizvođače

Mogućnost plasmana domaćih proizvoda na tursko tržište je od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske i Federacije BiH
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 04. 2021. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića i predstavnike mesnih industrija ''ZP-Komerc'' i ''Šišović'', s kojima je razgovarao o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku.

Na sastanku je istaknuto da je mogućnost plasmana domaćih proizvoda na tursko tržište od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da je neophodno, u skladu s ustavnim nadležnostima, intenzivirati aktivnosti kako bi se nastavio neometani vanjskotrgovinski promet s Turskom.

''Napori koje smo u koordiniranim aktivnostima s resornim entitetskim ministarstvima uložili u prethodnom periodu rezultirali su time da nam je turska strana odobrila kvotu za izvoz od 3.000 tona i to ravnopravno, po 1.500 tona za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Takvom rezultatu doprinijele su i aktivnosti predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se u dogovoru s predsjednikom Turske Erdoganom radi na povećanju vanjskotrgovinskog prometa s ovom zemljom'', naglasio je ministar Košarac.

Istaknuo je da je na današnjem sastanku bilo riječi o načinu realizacije ukupno odobrene kvote za izvoz junećeg mesa, cijeneći potencijal tržišta Turske za domaće primarne proizvođače i prerađivačke kapacitete, navodi se u priopćenju Ministarstva.

''Odlučni smo da definiramo politike koje će omogućiti neometan nastavak izvoza junećeg mesa u ovu zemlju, posebno imajući u vidu potencijalne viškove u primarnoj proizvodnji. Postoje određeni problemi u vezi s otkupnom cijenom mesa. Zbog toga ću u dogovoru s nadležnim entitetskim ministrima zatražiti da u narednih 10-ak dana održimo sastanak s turskom stranom, da bismo u partnerstvu definirali cijenu i krajem aprila nastavili neometan izvoz junećeg mesa'', naglasio je ministar Košarac.

Ministar Pašalić izrazio je nadu da će nastavak vanjskotrgovinskog prometa s Turskom biti na korist kako domaćih primarnih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta, tako i krajnjih korisnika u Turskoj.

''Kada je u pitanju prodaja junećeg mesa, trenutno nemamo velike pritiske, ali će se oni pojaviti ako ne stvorimo uvjete za plasman na nova tržišta. Važno je da reagiramo preventivno, prije nego što se problem pojavi. Zbog toga smo danas razgovarali o tome kako da osiguramo plasman 3.000 tona junećeg mesa u Tursku'', istakao je ministar Pašalić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je u prethodnom periodu intervenirala pri otkupu junećeg mesa, te je spremna da postupi na isti način u budućnosti ukoliko bude procijenjeno da je to potrebno.

Predstavnici mesnih industrija ''ZP-Komerc'' Ljubiša Rosić i ''Šišović'' Damir Pavković izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom, te konstatirali da očekuju da će problem u vezi s otkupnom cijenom mesa biti riješen na predstojećem sastanku s turskom stranom.

Kopirati
Drag cursor here to close