Uvoz voća

BiH najviše uvozi banane i jabuke

Svježih krušaka je uvezeno u vrijednosti od 17 milijuna KM, svježe rajčićce 13 milijuna KM, a po 10 milijuna KM svježe paprike i prženog krumpira.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 03. 2018. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 milijuna KM, 15 posto se odnosi na banane, šest posto na svježe jabuke, pet posto na svježe kruške, četiri posto na svježu rajčicu, po tri posto na svjež limun, svježe paprike, grah i prženi krumpir, a po dva posto na oljušteni orah i kuhani i smrznuti krumpir.

Prema analizi uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu za sektor voća i povrća koju su uradili Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Švedska Projekt razvoja tržišne poljoprivrede, ako se izuzme uvoz tropskog voća, BiH je prošle godine najviše uvezla svježih jabuka i to u vrijednosti od 20 milijuna KM, piše Srna.

Svježih krušaka je uvezeno u vrijednosti od 17 milijuna KM, svježe rajčićce 13 milijuna KM, a po 10 milijuna KM svježe paprike i prženog krumpira.

Iz Italije je uvezeno voća i povrća u vrijednosti od 48 milijuna KM, Srbije 44 milijuna KM, 39 milijuna KM iz Nizozemske, 35 milijuna KM iz Turske, 30 milijuna KM iz Hrvatske, 27 milijuna KM iz Slovenije, 15 milijuna KM iz Makedonije, iz Poljske 14 milijuna KM, a iz Njemačke sedam milijuna KM.

Iz STK napominju da je u BiH prošle godine uvezena velika količine voća i povrća po veoma niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitetu takvih proizvoda, te naglašavaju da bi pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio domaće potrošače i proizvođače.

Kopirati
Drag cursor here to close