Broj 15

Na granicama se provodi pojačana kontrola paleta i drvenih sanduka

Za vrijeme današnje akcije posebno je istaknuto kako se drveni materijal za pakovanje u kojem se prevoze sve pošiljke roba mora tretirati i označiti u skladu s Međunarodnim standardom za fitosanitarne mjere broj 15
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 03. 2019. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Drvene kutije

Uprava za zaštitu zdravlja bilja, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i  nadležni fitosanitarni  inspektori danas i sutra na nekoliko graničnih prijelaza provode operativnu akciju ''Pojačana kontrola drvenog materijala za pakovanje''.  Akcija se od jutros provodi i na Graničnom prijelazu ''Izačić'' kod Bihaća.

''Vršimo kontrolu svih drvenih materijala za pakiranje, a to su palete, drveni sanduci i svi drugi drveni predmeti koji se koriste za pakovanje robe.  Cilj akcije je podizanje svijesti građana, a posebno svih sudionika u međunarodnom prometu roba o opasnostima koje mogu da nam dođu s drvenim materijalom za pakiranje. Ovo se posebno odnosi na unošenje štetnih organizama, koji mogu biti strašno opasni za biljni svijet, šume i privredu BiH'', rekao je Saša Pandžić iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Naglašeno je kako su ovo za sada preventivne mjere, međutim da će se uskoro krenuti i s provedbom značajno strožih mjera, čak i vraćanje pošiljki.

''Dosadašnji rezultati su zadovoljavajući, jer trenutno upozoravamo i informiramo sve sudionike u međunarodnom prometu roba. Uskoro ćemo krenuti s rigoroznijim mjerama i zato je konkretno ova akcija izuzetno važna'', dodao je Pandžić.

Za vrijeme današnje akcije posebno je istaknuto kako se drveni materijal za pakiranje u kojem se prevoze sve pošiljke roba mora tretirati i označiti u skladu s Međunarodnim standardom za fitosanitarne mjere broj 15, jer se samo na taj način može tvrditi da je ispravan u smislu da ne može prenijeti  karantinske štetne organizme.

Kopirati
Drag cursor here to close