S osmjehom na licu

Optimizam na sajmu u Mostaru: Moramo i dalje proizvoditi i spremati se za nešto bolje

Cilj sajma je pomoći domaćim proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH, odnosno prilika da izlože svoje proizvode.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 09. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednodnevni sajam u Mostaru na kojem je planirano da zadruge, udruženja, firme i OPG-ovi izlažu i prodaju svoje poljoprivredne proizvode održava se na šetalištu (bivše Lenjinovo šetalište) preko puta gradskog parka u Mostaru. 

Himzo Tule, stručni suradnik u razvojnoj agenciji REDAH iz Mostara istaknuo je kako je cilj sajma pomoći domaćim proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH odnosno prilika da izlože svoje proizvode.

Foto: Bljesak.info / Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

''Dakle, prvenstveno promocija, ali isto tako da iskoriste priliku jer ove godine smo pogođeni pandemijom koronavirusa, pa da na neki način pokušaju i prodati dio proizvoda. Posebice mali proizvođači koji su u okupljeni u udruženja ili zadruge'', kazao je Tule ističući kako je pandemija koronavirusa dovela do velikog pada u lancu vrijednosti koji se tiče nekih kratkih lanaca opskrbe.

''Zbog nedostatka turista restorani rade smanjenim kapacitetom, pa su manje narudžbe kod proizvođača. To je čitav jedan niz posljedica koji je nastao'', istaknuo je. 

Foto: Bljesak.info / Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

Jedan od izlagača na sajmu je i Referalni centar ''Branitelj/borac zadrugar'', a predsjednik centra Damir Radić kazao je kako je ovo prilika da prezentiraju braniteljske i ostale proizvode i vide što se radilo ove godine. 

''Obzirom da smo uskraćeni, zbog situacije, za prezentacije na raznim sajmovima onda je ovo prilika možda prije zime da pokažemo šta smo radili'', kazao je dodajući kako se kod njih mogu pronaći razni hercegovački proizvodi - med, voće, povrće, sokovi, džemovi itd. 

Foto: Bljesak.info / Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

Istaknuo je kako sama proizvodnja zbog koronavirusa nije opala, no da je opala prodaja. 

''Imamo problema tržištu zato što roba slabo izlazi prema kupcima. Opala je kupovna moć, mi moramo i dalje proizvodit i spremat se za nešto bolje. Moramo biti optimistični'', istaknuo je. 

Inale, referalni centar okuplja oko 25 braniteljskih zadruga, dosta opg-ova, individualnih i poljoprivrednih proizvođača.

''Imamo širok spektar aktivnosti, tu su razni projekti i akcije, probat ćemo napraviti uskoro fizički prisutan braniteljski kutak u Mostaru gdje ćete moći kupiti naše proizvode'', poručio je Radić. 

Foto: Bljesak.info / Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

Inače, mala nezgoda na sajmu se dogodila kada su šatori popustili i 'poklopili' izlagače i njihove proizvode. Nezgoda sa šatorima nije omela izlagače ni posjetitelje da ponude, odnosno kušaju ponuđene proizvode.

Sajam je jedna od aktivnost projekta kojeg financira „Projekt razvoja tržišne poljoprivrede“ FARMA II.

Foto: Bljesak.info / Šator nije izdržao
Kopirati
Drag cursor here to close