Poziv poljoprivrednicima

U Mostaru će se održati obuka o rješavanju prijetnji štetnih organizama

Bez preventivne akcije i kontrole, brojna poljoprivredna dobra mogu se naći na udaru
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 02. 2019. u 12:09 Bljesak.info
Kopirati
Foto: PR / Štetni organizam

Na Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, u ponedjeljak, 18. veljače, s početkom u 11 sati, održat će se obuka na temu ''Rješavanje prijetnji od štetnih organizama u BiH''.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, dio je to aktivnosti koje Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, u suradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, nastavlja sa aktivnostima i konkretnim mjerama na zaštiti poljoprivrednih proizvođača od štetnih organizama u BiH.

Bez preventivne akcije i kontrole, brojna poljoprivredna dobra mogu se naći na udaru, zbog čega iz Uprave pozivaju javnost na partnerstvo u podizanju svijesti o potencijalnim prijetnjama po bh. poljoprivredu.

''USAID/Sweden FARMA II nastavlja sa potporom i suradnjom sa Upravom Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja. Trenutno zajedno radimo na procjeni devet štetnih organizama, koji se ne nalaze na listi štetnih organizama, te za koje želimo utvrditi jesu li prisutni u BiH i predstavljaju li opasnost za poljoprivrednike. Riječ je o organizmima koji su izolirani kao uzročnici različitih slučajeva ugrožavanja bilja u drugim zemljama. Ukoliko se adekvatne mjere kontrole ne uspostave, isti mogu ugroziti i plantaže u BiH'', poručuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Foto: Ilustracija / Kukac na biljki

Organizatori pozivaju proizvođače, prerađivače, uvoznike i distributere bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata da se prijave za sudjelovanje u obuci u Mostaru, a obuke će se održati i u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu (19.2. u 11 sati) i Republičkom upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske u Banjoj Luci (20.2. u 11 sati).

Cilj obuke je ukazati poljoprivrednicima na svijest o štetnosti i utjecaju tih organizama na bilje.

''Karantenska lista štetnih organizama predstavlja spisak potencijalno štetnih organizama za lokalnu poljoprivredu, ali koji do ovog trenutka nisu uočeni u BiH. Podići svijest, kako proizvođača, tako i predstavnika institucija koji direktno djeluju na zaštiti zdravlja bilja, izuzetno je važno kako bi se ovi organizmi blagovremeno prepoznali u slučaju njihove pojave. Napadi pojedinih štetnih organizama o kojima govorimo se broje u milionima dolara štete, zbog čega je važna pripravnost'', rečeno je iz USAID/Sweden FARMA II.

''Planiramo uraditi smjernice koje će osigurati adekvatno uzorkovanje biljnog materijala prilikom uvoza u svrhu rane detekcije prisustva štetnih organizama. I konačno, kroz treninge koji će se održati u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu, želimo upoznati predstavnike institucija, ali i proizvođače, o samim štetnim organizmima, njihovoj biologiji, te načinima širenja i suzbijanja istih. U cijelom ovom procesu, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ima ključnu ulogu i njihovi napori već daju rezultate u pravom smjeru'', priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Kopirati