Vrijeme je za zimnicu

Mostar: Ponuda na tržnici dobra, cijene su povoljne, ali kupaca nema

U Mostaru se najviše pravi ajvar, kisele se paprike i kupus, pravi se pekmez, kuha se kompot, peče se rakija...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 09. 2020. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredina je rujna, vrijeme kada se već polako počinju pripremati sva ona ukusna čuda zimnice. Svaka domaćica ima neke svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koji se, uglavnom, prenose generacijski, od baka, majki...

Treba reći kako je u nedostatku svježeg povrća i voća pripravljena zimnica velika blagodat za trpezu u zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti znamenje su svake obitelji. Svi imaju svoje bilježnice, “kuhare”, koje brižljivo čuvaju, ali isto tako s pažnjom ugoste svojim pripravcima drage goste, piše Večernji list

U Mostaru se najviše pravi ajvar, kisele se paprike i kupus, pravi se pekmez, kuha se kompot, peče se rakija... Novinari su pitali prodavače jesu li Mostarci počeli s kupovanjem namirnica za zimnicu.

“Još uvijek slabo, vruće je, malo je onih koji sada počinju s pripravom zimnice. Tko će po ovoj vrućini stajati pored štednjaka? Cijene nisu visoke, može se reći i povoljne, ali velike prodaje još uvijek nema. Naravno, očekujemo da se to promijeni čim vrućine popuste. U ponudi za zimnicu ima gotovo svih namirnica, ali u manjim količinama. Ima paprika roga, patlidžana, mahune što se kiseli, malih krastavaca kornišoni, šljiva, drenjina... gotovo svega ima, samo nedostaje kupus za kiseljenje, on dolazi u sredinom studenoga'', kazala je Anica Grle, prodavačica na tržnici u Mostaru.

Anica nam objašnjava kako je ponuda trenutačno minimalna, jer i trgovci su svjesni da još uvijek nije pravo vrijeme za pravljenje zimnice. 

“Krajem ovoga mjeseca trebalo bi se početi s pravom pripremom zimnice. U ovo vrijeme pravi se pekmez od šljiva jer će šljiva uskoro nestati, za nekih desetak dana. Zbog velikih vrućina naglo su sazrele i u Nevesinju i u Konjicu, Prozor-Rami. Isto tako, već sada se počeo praviti sok i džem od drenjina, džem od smokava, kupina, uglavnom slatko... Ali rijetko tko to pravi u ovo današnje vrijeme, većinom stariji ljudi. Tradicija se sve manje cijeni. Nažalost, takvo je vrijeme došlo. Nekada nije bilo domaćice koja nije pravila zimnicu, a sada... Puno posla oko toga ima, tako da se mnogi odlučuju na kupnju umjesto pravljenja zimnice'', priča Anica.

Za kraj dajmo i nekoliko savjeta. Prije nego što počnemo s pravljenjem zimnice, povrće je potrebno dobro očistiti, oprati i osušiti. Staklenke moraju biti čiste i suhe, ali i prokuhane, a kako ne bi došlo do pucanja prilikom dodavanja otopine, poželjno ih je i ugrijati. Provjerite i poklopce – nikako ne bi smjeli puštati zrak.

Kako bi zimi ukiseljeno povrće što manje stajalo otvoreno, dobro je koristiti manje staklenke, a da bi proizvodi koje pripremamo trajali dulje, potrebno je, tijekom cijelog procesa kiseljenja, paziti na čistoću i prati ruke između pojedinih radnji.

Za kiseljenje povrća upotrebljava se otopina vode, octa, soli i začina, uz dodatak začinskog bilja po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close