Let's Do It

Mladi obogatili pluća grada sa 100 novih sadnica

Tako to rade u Tuzli
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 11. 2019. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedma volonterska akcija sadnje drveća ''Let's Do It – milion sadnica za 1 dan'' održana je proteklog petka na području Grada Tuzla. Spomenute terenske aktivnosti rezultat su zajedničkog rada, truda i zalaganja stotine tisuća volontera širom Bosne i Hercegovine, koji svake godine nastoje da daju svoj doprinos pošumljavanju zemljišta, očuvanju zelenih površina te edukaciji svih struktura društva o njihovom značaju.

''Let's Do It''  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća sudjelovalo 184 441 volontera, koji su očistili oko 13 350 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća.

Park u naselju Dragodol, park ''Slana Banja'', kao i dvorišta OŠ ''Lipnica'' i OŠ ''Pasci'' – područna škola ''Pasci Gornji'' od petka su bogatiji za ukupno stotinu sadnica drveta Thuja smaragd, koje su osigurane uz velikodušnu pomoć prijatelja i sponzora projekta. sudionicma akcije tehničku podršku pružilo je i JKP ''Komunalac'' Tuzla.

''Gradovi Bosne i Hercegovine, posebice Grad Tuzla, nalaze se u ogromnom problemu po pitanju zagađenja zraka, stoga sve inicijative i aktivnosti u svrhu potpunog ili djelomičnog rješavanja ovog problema imaju poseban značaj. Svako drvo, kao izvor života, od izuzetne je važnosti za okoliš. Građanima se svake godine pruža prilika da sudjeluju u našim terenskim aktivnostima te se time nastoji skrenuti pažnja na sve negativne implikacije našeg nemarnog odnosa prema prirodi, a posebno na faktore koji su zaduženi za pročišćavanje zraka i održavanje prirodnog balansa. Bez konstantnih napora usmjerenih u cilju rješavanja problema aerozagađenja, ostajemo na jako dugom i teškom putu, a naši građani će u sve većoj mjeri osjećati posljedice neodgovornog odnosa prema prirodi'', izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta ''Let's Do It Tuzla''.

Sudionici ovogodišnje akcije sadnje drveća, pored članova i volontera Organizacijskog odbora ''Let's Do It Tuzla'', bili su učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla i JU Behram-begove medrese Tuzla, kao i učenici JU OŠ Lipnica i JU OŠ Pasci - područna škola ''Pasci Gornji'' koji su bili domaćini akcije sadnje u njihovim dvorištima.

Let’s Do It World

Projekat ''Let's Do It'' u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta ''Let’s Do It World'' u kojem sudjeluje 168 zemalja i u kome je do sada sudjelovalo preko 35.000.000 volontera.

Očuvanje zelenih površina, zaštita životne sredine i unapređenje lokalne zajednice mogući su kroz angažman svih segmenata društva, što upravo i jeste fokus volonterskih aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta ''Let's Do It'' u našoj zemlji.

Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim radom, kroz ove i slične terenske aktivnosti, doprinesu poboljšanju ne samo cjelokupnog ekološkog stanja već i smanjenju nivoa zagađenja zraka u Tuzli, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. 

I ove godine, akcija se provodi uz nesebičnu podršku kompanije Eko život, NLB Banke d.d. Sarajevo, Misije OSCE-a u BiH, Rudarskog instituta Tuzla, Vitinike, Vulkana i drugih društveno odgovornih kompanija i institucija.

Naredna terenska aktivnost projekta planirana je za rujan mjesec 2020. godine, kada će se održati deveta po redu velika akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada ''Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan''.

Mala škola ekologije

Pored terenskih aktivnosti, projekat ''Let's Do It Tuzla'' veliku pažnju posvećuje i ekološkim edukacijama u vidu programa ''Mala škola ekologije'', u kojem je do sada sudjelovalo preko 12.000 učenika svih odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close