Poticaji

Ministarstvo poljoprivrede protiv Ministarstva poljoprivrede

"Neravnopravan položaj fizičkih osoba u predloženom Prijedlogu Programa izazvao bi napuštanje proizvodnje od velikog broja individualnih poljoprivrednih proizvođača, a uzevši u obzir negativne migracijske trendove na prostoru Posavske županije...''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 04. 2018. u 12:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije smatra kako Prijedlog Program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu nije dobar te da treba biti odbačen.

Iz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije priopćeno je kako Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prvi put predlaže različite visine novčanih potpora za pravne i fizičke osobe, s tim da smanjenje visine novčane potpore za pravne osobe iznosi oko 7 posto, dok smanjenje za fizičke osobe iznosi do 30 posto za određene kulture i proizvodnje.

"Neravnopravan položaj fizičkih osoba u predloženom Prijedlogu Programa izazvao bi napuštanje proizvodnje od velikog broja individualnih poljoprivrednih proizvođača, a uzevši u obzir negativne migracijske trendove na prostoru Posavske županije, Ministarstvo smatra da bi ovakav način raspodjele novčanih potpora još više pojačao taj negativan trend", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako novčane potpore u poljoprivrednoj proizvodnji nemaju samo za cilj ostvariti profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju i ukrupniti poljoprivredni sektor, nego bi trebale kombinirati različita rješenja kroz isplate novčanih potpora koje bi osigurale ostanak domicilnog stanovništva u ruralnim područjima, što je poglavito važno za prostor Posavske županije koja spada u red najnerazvijenijih županija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Zbog svega navedenog smatram da Prijedlog Potpora za 2018. godinu treba biti odbačen, a program iz 2017. godine može poslužiti kao dobra osnova za donošenje navedenog programa", izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije Mato Brkić.

Kopirati
Drag cursor here to close