Berba maslina

Ljubuški: U punom jeku berba i prerada maslina

Najveći je maslinik u vlasništvu Dragana Mikulića, sa zasađenih 7.000 maslina, ali i uljara s najsuvremenijim proizvodnim pogonom te pregrštom medalja za vrhunsku kvalitetu ulja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 10. 2018. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dnevni list / Dragan Mikulić

Povoljna klima te nezagađena tla i vode, pružaju izvanredne mogućnosti za razvoj maslinarstva u ljubuškom kraju. Iz godine u godinu bilježi se kontinuirano podizanje novih nasada maslina, kako neki vole reći – kulture budućnosti, a među dobitnicima najvećih priznanja za kvalitetu ulja su upravo Ljubušaci.

Mnogi od njih su ovih dana zasukali rukave i krenuli u berbu. Očekuju dobar urod, iako su ovu sezonu, po mišljenju magistra agronomije Branka Rogića, obilježili i ne baš tako povoljni klimatski uvjeti, piše Dnevni list.

Dobar urod oblice

„Zima je bila blaga pa su maslinari muku mučili s raznim štetnicima, dok u razdoblju cvatnje nije bilo vjetra što je uzrokovalo nepravilnu oplodnju. Na ruku nije išlo ni nešto duže sušno razdoblje, pogotovo za one koji nemaju reguliran sustav navodnjavanja“, kazao je Rogić za Dnevni list.

Nadalje je naglasio kako je ove godine nešto bolji urod maslina u nizinama, pogotovo sorte oblica, koja je na ovom području najzastupljenija.

„Oblica se u početku pokazala nešto otpornijom u odnosu na druge sorte, no maslinari su i dalje u dvojbi koju sortu i gdje saditi. U posljednje vrijeme popularan je i talijanski leccino sorta poprilično otporna na niske temperature“, istaknuo je Rogić, uz napomenu kako svaka od njih daje vrlo kvalitetna ulja, masovno ekstra djevičanska.

Naveo je, potom, kako je povijest maslinarstva ljubuškog kraja vezana za bega Kapetanovića, koji je maslinu prvi donio u Ljubuški, dok se u novije doba s masovnom sadnjom krenulo 2005. godine. Zanimljivo je i to da su se nakon neuspjeha sa smiljem, mnogi proizvođači odlučili za sadnju maslina.

Vrhunska kvaliteta ulja

Najveći je maslinik u vlasništvu Dragana Mikulića, sa zasađenih 7.000 maslina, ali i uljara s najsuvremenijim proizvodnim pogonom te pregrštom medalja za vrhunsku kvalitetu ulja.

Kako je potvrdio Mikulić, berba i prerada maslina je u punom jeku.

„Uljara je startala s radom i već sada možemo reći kako radi punim kapacitetom. Radi se o dosta rodnoj godini i svatko tko je imalo uložio truda, ima se čemu nadati“, rekao je Mikulić.

Među sortama koje su zastupljene u njegovom masliniku su većinom talijanske i oblica, a kod svake od njih najvažnije je kvalitetno i redovito održavanje.

Može se izvući zaključak kako je maslinarstvo iznimno profitabilna grana, a i potražnja za maslinovim uljem je sve veća. Problem ne predstavlja ni cijena od uglavnom 25 KM po jednom litru, stoga je postalo neizostavan proizvod u brojnim domaćinstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close