Podrška poljoprivredi

Ljubuški neće biti samo carstvo mladog krumpira: Ulaganja i u vinograde i maslinike

Gradonačelnik Markotić kazao je da je daljnji razvoj poljoprivrede među glavnim prioritetima Ljubuškog.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 04. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Grad Ljubuški / Posjeta Ljubuškom

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je u četvrtak u radnoj posjeti Ljubuškom gdje se sastao s gradonačelnikom Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, direktorom Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Dubravkom Vukojevićem i predsjednikom Seljačkog saveza Federacije BiH Draganom Pavlovićem.

U pratnji ministra bio je Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, navedeno je stranici Grada Ljubuškog.

Razgovaralo se o dosad realiziranim projektima kao što su projekt IFAD VII (izgradnja sabirno-distribucijskog centra, nabava plastenika, rekonstrukcija vodonatapnog kanala u Klobuku) i potpore sezonskim sjetvama te o budućoj suradnji na pomoći i jačanju poljoprivrede ovog kraja.

Poslije sastanka, ministar Dedić je obišao Sabirno-distribucijski centar na Zvirićima, nasade mladog krumpira i plastenike u Šipovači te vodonotapni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci kako bi se i osobno upoznao s rezultatima projekta RCDP (IFAD VII) u Ljubuškom.

Ljubuški primjer drugima

"Nakon onoga što smo vidjeli na terenu, mogu slobodno reći da smo kroz podršku koju smo dali ljubuškim poljoprivrednicima napravili preduvjete kako bi oni imali mogućnost lakšeg plasmana svojih proizvoda, kako bi bili konkurentniji i kako bi onaj trud koji ulažu u proizvodnju imao svoju isplativost", rekao je ministar Dedić, dodavši kako Ljubuški može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako se treba više ulagati u sektor poljoprivrede.

Kroz projekt Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, IFAD VII, u ožujku ove godine završena je rekonstrukcija 1400 metara duge dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače, a ljubuški poljoprivrednici se nadaju kako bi se infrastrukturni radovi na rješavanju navodnjavanja mogli nastaviti i kroz IFAD VIII.

U samu rekonstrukciju se krenulo jer su procijenjeni gubitci zbog dotrajalosti ovog vodonatapnog kanala dosad bili i do 50% zbog čega su poljoprivrednici ranije imali velikih poteškoća s natapanjem usjeva, pogotovo u donjim dijelovima „carstva mladog krumpira“.

Najavljen je i novi projekt u kojem će sudjelovati i Grad Ljubuški.

"Kroz projekt IFAD-a značajno smo podržali ove investicije koje smo imali priliku vidjeti danas. Ovo je i prilika da najavimo novi IFAD projekt, IFAD VIII koji će u drugoj polovini ove godine krenuti s realizacijom gdje ćemo projekt navodnjavanja pokušati nastaviti na području Ljubuškog", istaknuo je Dedić.

Gradonačelnik Markotić je nakon sastanka zahvalio ministru na riječima podrške i dodao kako imaju velika očekivanja od najavljenog IFAD VIII projekta.

Ulaganje u poljoprivredu prioritet

"Drago mi je da smo čuli riječi podrške od ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Gradom Ljubuškim na zajedničkom provođenju projekata i dao nam podršku za sudjelovanje u nastavku IFAD projekata. Razgovarali smo i o izdvajanju dijela sredstava i za proljetnu i jesensku sjetvu, o podršci našim vinarima i maslinarima, upoznali smo ga sa sadnjom novih nasada vinove loze na našoj Plantaži na ulazu u grad Ljubuški", objasnio je.

Gradonačelnik Markotić kazao je da je daljnji razvoj poljoprivrede među glavnim prioritetima Ljubuškog.

"Planiramo i dalje nastaviti na rekonstrukciji ovog vodonatapnog kanala koji je srce naše poljoprivredne proizvodnje. Kao lokalna samouprava mi ćemo biti kao vezivno tkivo između naših poljoprivrednika, naših vinara maslinara i svih onih koji se bave poljoprivrednom i federalnog ministarstva, tako da to bude suradnja na sveobuhvatno zadovoljstvo", poručio je Markotić.

Kopirati
Drag cursor here to close