Ljuban Gudelj

Upoznajte duvanjskog farmera koji živi svoj san

Ljuban i njegova žena Ružica imaju šestoro djece i kaže da se ne bi bavio poljoprivredom kada ne bi vjerovao da će netko od potomaka nastaviti njegov put i djelo.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 12. 2019. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity / Ljuban Gudelj

Ljuban Gudelj je čovjek koji živi svoj san. Još od djetinjstva volio je domaće životinje i sanjao da će jednoga dana imati svoju farmu. U tome je i uspio te je danas ponosni vlasnik Farme Studena u Crvenicama u Tomislavgradu. 

Njegova farma nalazi se na lokaciji Studena, okružena planinama, a pogledom okrenuta na Duvanjsko polje. Kada je pokrenuo ovaj obiteljski posao 2013. godine, imao je 50 sanskih koza i 250 ovaca, danas ima 270 koza i 250 ovaca.

Foto: Tomislavcity / Farma Studena

O njegovom radu i mnogim uspješno prevaljenim izazovima svjedoči ne samo njegova obitelj nego i cijelo selo koje mu je kako sam kaže, mnogo pomoglo. Posebno im je zahvalan što su mu sve svoje njive ustupili na korištenje.

Osim stoke sitnog zuba, na Ljubanovoj farmi se mogu vidjeti i ''buše'', autohtona vrsta krava, ali i zaštitni znak Crvenica – magarci. Velika ljubav vlasnika ove farme su i psi tornjaci, njih dvadesetak.

Mljekara Puđa glavni je otkupljivač kozjega i ovčjeg mlijeka s farme Studena. Zbog potreba tržišta, potiču ga i na povećanje proizvodnje.

Foto: Tomislavcity / Farma Studena

Iako ga mnogi znaju kao farmera, Ljuban je prije poljoprivrede stvarao iskustvo policijskoga inspektora, ali i voditelja velike tvrtke – PC Prodex.

Poteze poljoprivrednika učinio je nakon ispitivanja i istraživanja struke, time se vodi i danas.

U suradnji sa prof. dr. Borom Miočem stvoren je plan da u uzgoj uvede novu sortu ovaca, francusku Lacaune kako bi poboljšao količinu proizvodnje mlijeka.

Foto: Tomislavcity / Farma Studena

Ljuban i njegova žena Ružica imaju šestoro djece i kaže da se ne bi bavio poljoprivredom kada ne bi vjerovao da će netko od potomaka nastaviti njegov put i djelo. Za sada bi njegovim stopama bi mogao poći jedan od sinova, osobito Ivan koji najviše ljubavi i interesa za poljoprivredu i domaće životinje pokazuje kao svojedobno i njegov otac, piše Tomislavcity.

Kopirati
Drag cursor here to close