Odvažno

Ljekovito i aromatično bilje, stabilan i unosan posao

''Cijene ljekovitog i aromatičnog bilja ne opadaju. Nismo dostigli razine hiperprodukcije, a potražnja i otkup su stabilni i sigurni'', kaže Petar Ninić iz Agro Biznis Servisa.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 06. 2020. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže bh. proizvođačima i prerađivačima ljekovitog i aromatičnog bilja da šire poslovanje, uz istovremeno povećanje broja žena i mladih koji su uključeni u ovaj sektor.

''Cijene ljekovitog i aromatičnog bilja ne opadaju. Nismo dostigli razine hiperprodukcije, a potražnja i otkup su stabilni i sigurni'', kaže Petar Ninić iz Agro Biznis Servisa iz Banja Luke.

''Osim toga, ljekovite i aromatične biljke se mogu koristiti za pravljenje velikog broja finalnih proizvoda, od sapuna i krema, preko losiona i biljnih čajeva, do aromalampi, itd. Uzgoj ljekovitog bilja je također komplementarna djelatnost, na primjer, pčelarstvu, i uglavnom je organsko.“

Žene i mladi

Zbog svih ovih razloga, akako bi se što veći broj žena i mladih iz ruralnih područja uključili u proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, projekat Sweden/USAID FARMA II je angažirao Petra i nekoliko drugih savjetnika da provedu praktičnu obuku o održivom poslovnom modelu u ovom sektoru.

Pošto su ublažene mjere prevencije,uvedene zbog pandemije COVID-19,oni se mogu vratiti na teren i organizirati grupne sesije.

''Obuka koju trenutno organiziramo i pružamo za više od 30 žena i mladih iz regija Banja Luke, Srbca i Skelana, obuhvaća sve korake, od pripreme tla, preko sjetve, suzbijanja korova i gnojenja, do žetve, prerade ljekovitog bilja i izrade konačnih proizvoda. Također, obuka će uključivat i sesije o poduzetništvu i marketingu, i na taj način ćemo zatvoriti krug'', objašnjava Petar.

On naglašava da svi polaznici treninga već rade u poljoprivredi, bilo stalno ili povremeno, te da su odlučili ući u svijet ljekovitog i aromatičnog bilja, diversifikovati proizvodnju i povećati svoje prihode.

''Pošto neki od sudionika obuke možda neće moći da investiraju u opremu potrebnu za obradu ljekovitog i aromatičnog bilja, povezat ćemo ih sa većim prerađivačima u njihovim regijama kojima i dalje trebaju veće količine sirovina'', dodaje Petar i ističe: ''Sada surađujemo i sa mlađim poljoprivrednim proizvođačima koji su u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. To je vrlo važno jer su oni budućnost i spas agro-biznisa u BiH.''

Širenje baze

Za Mladena Orašanina, vlasnika kompanije Bilje i ljekobilje iz Sokoca, proizvodnja i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja je više od posla.

''Volim ono što radim'', kaže on. ''Prvo sam sa svojim ocem počeo sakupljati smoniklo ljekovito i aromatično bilje, još devedesetih godina. Kako je posao počeo da raste, 2015. godine smo registrirali kompaniju i počeli izvoziti smrekine bobice u Njemačku.''

''Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II, 2017. godine dobili smo prvu industrijsku destilacijsku jedinicu od 1.500 litara, a mi smo uložili u peć za sušenje. S tom opremom smo mogli započeti preradu velike količine bilja i započeti izvoz, ne samo sirovina, već i finalnih proizvoda s dodanom vrijednosti, kao što su esencijalna ulja i sušeno bilje'', objašnjava Mladen.

On napominje da je njihov posao procvjetao u 2017. godini i da su preradili oko 300 tona različitih biljaka i gljiva otkupljenih od više od 100 ugovorenih poljoprivrednika i sakupljača. Ali stvari su se promijenile.

''U ovom poslu ovisimo o prirodi. 2018. i 2019. su bile loše godine sa otežanim vremenskim uvjetima, a naše poslovanje se smanjilo za 80 posto. Projekt FARMA II je ponovo bio tu za nas, i uz adekvatne savjete i obuku, odlučili smo da počnemo sa uzgojem našeg bilja. Nakon detaljne analize potražnje na tržištu, odlučili smo posaditi kamilicu na deset hektara zemlje.“

Obuka se nastavlja

Mladen nije imao luksuz direktne obuke lice u lice, ali je projektna konsultantica sa njim radila online, i vodila ga kroz proces pripreme tla i sjetve kamilice, što je za njega bilo novina. ''Uradili smo ispitivanje tla i u početku je bilo kiselo. Konsultantica mi je dala instrukcije kako obaviti kalcifikaciju tla, i kada je tlo bilo spremno, krajem aprila smo posijali kamilicu'', kaže on. ''Već vidim rezultate.''

Mladen se odlučio za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja kako bi bio manje ovisan o darovima prirode. Ali, on je također počeo raditi na promjeni percepcije poljoprivrednih proizvođača prema uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja.

''Teško je uvjeriti nekoga da počne proizvoditi ljekovito bilje nakon što je već sto godina proizvodio krompir, a imamo toliko potencijala za ljekovito bilje u cijeloj BiH.''

Kompanija Bilje i ljekobilje planira iduće godine proširiti uzgoj kamilice na 50 hektara, a prije samo nekoliko dana (15. lipanj 2020.), uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II su organizirali obuku za dodatnih 30 poljoprivrednika kako bi ih pripremili za sakupljanje bilja, ali i da ih motiviraju da se okrenu proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close