Vijeće ministara

Krumpir siguran za izvoz iz BiH i plasman u BiH

Praktično to znači da BiH ispunjava fitosanitarne zahtjeve za nastavak izvoza u zemlje Europske unije i za plasman na domaće tržište.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 06. 2018. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantinskih štetnih organizama na krumpiru koji je proizveden u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, navodi se u Izvještaju koji je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji će biti dostavljen Europskoj komisiji.  

Praktično to znači da BiH ispunjava fitosanitarne zahtjeve za nastavak izvoza u zemlje Europske unije i za plasman na domaće tržište , priopćeno je. 

Izvještaj je sačinjen u sklopu programa posebnog nadzora (sustav kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru u Bosni i Hercegovini koji provodi Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Brčko Distrikta BiH. 

Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Europske unije koja od polovine 2015. godine može s EU trgovati merkantilnim krumpirom, nakon što je priznata kao zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira. 

Kopirati
Drag cursor here to close