Koziji sir

'Koza Nostra' bh delikatesa koju su probali Brad Pitt i Angelina Jolie

Kozje mlijeko je fenomen sam za sebe, smatra se jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 05. 2019. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kozji sir obiluje prirodnim vlaknima koja ubrzavaju naš metabolizam, manje je masan i manje kaloričan u odnosu na  kravlji sir, radi se o pravoj deliciji. Najpoznatije vrste kozjih sireva potječu iz doline rijeke Loare, a u Francuskoj se smatra par excellence proizvodom.

Nažalost, uzgoj i selekcija koza u BiH ne funkcionira u punom kapacitetu. Kad su subvencije u pitanju,  klijent ostvaruje pravo na novčanu podršku za minimalno 300 litara, a maksimalno 300.000 litara ovčjeg ili kozjeg mlijeka te isto tijekom godine proda.

''Na osnovu terenskog iskustva uvidjeli smo da postoji veliki interes za ovu granu stočarstva, koja se često kombinira s ovčarstvom. Imamo dosta različitih koncepata i načina držanja ove plemenite životinje, od intenzivnog do ekstenzivnog tradicionalnog načina držanja i uzgoja. Nažalost, uzgoj i selekcija kod nas u BiH ne funkcionira u punom kapacitetu što se nadam da će se promijeniti'', kazao je za Bljesak.info Dubravko Pocrnja s Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Za uzgoj rasplodnih ovaca i koza klijent ostvaruje se pravo na novčanu podršku za minimalno 50 odraslih ovaca, odnosno minimalno 25 odraslih koza starijih od godinu dana, a maksimalno za 1.300 odraslih grla ovaca ili koza tijekom godine.

Dobar dio svoga profesionalnog angažmana Pocrnja duguje promociji i razvoju kozarstva u BiH. Skupa s kolegama sudjelovao je i razvijao mnoge farme koza u BiH, te sudjelovao na nekoliko studija koje obrađuju temu razvoja kozarstva u BiH.

''Prije nekoliko godina na Sarajevo film festivalu promovirali smo delikatesni kozji sir 'Koza Nostra' koji su imali priliku da oprobaju Brad Pitt i Andelina Jolie. Trenutačno radimo na razvoju i promociji još nekih brendova od kozjeg mlijeka'', kaže Pocrnja.

Kozje mlijeko je fenomen sam za sebe, smatra se jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Istraživanje koje je proveo magazin International Journal of Food Science Nutrition je pokazalo da kozje mlijeko ima veliku sličnost sa strukturom ljudskog mlijeka zbog toga je kozje mlijeko izrazito pogodno za djecu.

U proizvodnji sira više od  80 posto sireva se dobiva industrijski, ostalo se proizvede na malim gazdinstvima. Sve veći broj mladih osoba koji se bave stočarstvom u BiH opredjeljuje se za uzgoj koza i proizvodnju kozjeg sira. Ruralni turizam, ističe Pocrnja, može biti odlična prilika da gostima koji posjete BiH ponudimo izuzetno kvalitetan i prepoznatljiv proizvod.

Kopirati
Drag cursor here to close