Dostavljen revidirani upitnik

Zadnji korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 04. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Narodnoj Republici (NR) Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

''Ured za veterinarstvo BiH je, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine'', potvrdio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

''Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište”, naglasio je Košarac.

Istaknuo je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

''Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorirala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim europskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima'', rekao je Košarac, a prenosi Klix.

On je izrazio zahvalnost i pozdravio napore veleposlanika NR Kine u BiH Ji Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

''Kina je naš dugogodišnji partner, s kojim želimo jačati suradnju i povećati obim vanjskotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu ’17 plus jedan', kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Europe uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Europe, što je šansa za domaći poljoprivredni sektor'', naglasio je Košarac.

Podsjetio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uvjeta za izvoz mesa i vina iz BiH u NR Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

Kopirati
Drag cursor here to close