Sjednic

Košarac: Nastavljamo s aktivnostima za zaštitu domaće proizvodnje

''Postoje dobre indicije da ćemo dobiti određene usuglašene certifikate kada je riječ o Rusiji i Kini, te da ćemo uskoro dobiti usaglašene certifikate kada je riječ o izvozu mesa u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 06. 2021. u 17:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine opredijeljeno je i nastavlja sa aktivnostima za zaštitu domaće proizvodnje, kazao je danas ministar Staša Košarac (SNSD).

U odgovoru na pitanje zastupnice Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije tijekom zajedničke sjednice oba doma, Košarac se osvrnuo na aktivnosti koje se u tom kontekstu poduzimaju u oblasti industrijskog i sektora poljoprivrednih proizvoda.

''Pokušali smo da riješimo pitanje zaštite domaćih proizvoda koje se odnose na uvoz mesa goveda i svinja. Smatram da moramo hrabrije ući u dimenziju preispitivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i onoga što BiH ima u poljoprivrednom sektoru kad je u pitanju svježe i rashlađeno meso svinja i junadi'' - kazao je.

Apelirao je da se pokušaju otvoriti neka nova tržišta, ali je i dodao da je u toku intenzivan rad kada je u pitanju poljoprivredni sektor za plasiranje proizvoda u zemlje Evropske unije.

''Postoje dobre indicije da ćemo dobiti određene usuglašene certifikate kada je riječ o Rusiji i Kini, te da ćemo uskoro dobiti usaglašene certifikate kada je riječ o izvozu mesa u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje te regije'' - dodao je.

Odgovarajući na pitanje zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Edina Mušića, Košarac je naveo da su potrebne izmjene postojećih zakona kako bi se olakšao plasman poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Mušića je zanimalo kada će izraditi i uputiti Vijeću ministara na razmatranje prijedloge izmjena zakona o hrani, veterinarstvu , poljoprivredi i ruralnom razvoju čime bi se trebalo doprinijeti lakšem plasmanu poljoprivrednih proizvoda iz BiH na europsko tržište.

''Impresioniran sam predanošću naših ljudi u poljoprivrednom sektoru koji vape za europskim standardima u ovoj oblasti i novim tržištima'' - zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close