Plod

Kestenje slabo rodilo, problemi i s crvima

Zadruga "Agrodar" iz Cazina, koja je u proteklom periodu bila najveći otkupljivač na ovim prostorima, odlučila je da ove godine uopće ne otkupljuje kesten.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 10. 2018. u 08:24 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urod kestenovog ploda ove godine je na području Unsko-sanske županije  potpuno podbacio, a kvaliteta plodova koji se trenutno otkupljuju je izuzetno loša.

Zadruga "Agrodar" iz Cazina, koja je u proteklom periodu bila najveći otkupljivač na ovim prostorima, odlučila je da ove godine uopće ne otkupljuje kesten.

"Razlog tome su nepovoljni vremenski uvjeti tijekom ove godine, bilo je puno kišovitih dana i vlage, a rezultat svega su gnjili i crvljivi plodovi", kažu u ovoj zadruzi.

U firmi "Vrganj promet" iz Bužima ističu kako su se ipak odlučili na otkup kestenovog ploda ove godine, a cijena po kilogramu se kreće između 1,40 i 1,60 maraka.

"Moramo itaknuti kako je kvalitet plodova katastrofalan, a i urod je ove godine siromašan. Vjerujte, od 100 kilograma kestena uspijemo izvući 40 ili 50 kilograma, a ostalo bacimo. Prošle godine smo otkupili 250 tona kestena, a ove godine očekujemo svega stotinak tona", kažu u "Vrganj prometu".

S obzirom na to da se bave preradom kestena, kažu kako će biti primorani da ga uvezu iz inozemstva jer je kvaliteta kestenovih plodova svuda u BiH ove godine jako loša. Inače, prošla godina je bila veoma dobra za otkupljivače kestena na području USŽ, pa je otkupljeno oko 2.000 tona plodova, dok će ove godine ta količina biti višestruko manja.

Na području USŽ ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor financiranja za mnoge građane.

U posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na ugroženost kestenovih šuma u USŽ zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice.

"Osa šiškarica je na naše prostore stigla iz susjedne Hrvatske, gdje je pričinila veliku štetu na šumama kestena. Jedini način da se ona suzbije i iskorijeni je uvoz i puštanje u šume njenih prirodnih neprijatelja i to će biti jedan od naših zadataka iduće godine", kažu u Poljoprivrednom zavodu USŽ, prenose Nezavisne novine..

Kopirati
Drag cursor here to close