Struka savjetuje

Prevrtljivo proljeće: Kako zaštititi voćke od mraza

Struka savjetuje primjenu vatre za zaštitu od mraza, kako je pravilno izvesti?
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 04. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meteorolozi su u danima pred nama najavili jak mraz. Uslijed njegove predstojeće pojave, u voćnjacima je preporuka da se što prije izvrši tretman preparatima na bazi algi (Wuxal Ascofol, Yara Universal Bio, Alge Specijal), kao i aminokiselina (Bioplex, Drin, Wuxal Amino, Amiwuchs), u maksimalnim preporučenim dozama. U zasadima kruške, osim navedenih, Mirko Jokić iz PSSRS, savjetuje i primjenu Promalina (ili Progerbalina) u dozi od 0,6 do 1,2 l/ha.  

Poželjno bi bilo da voćari urade i pripremu materijala za paljenje vatre jer je za sada, najjači mraz najavljen u noći sa srijede na četvrtak.

Kada je riječ o tehnici upotrebe vatre, ona se zasniva na dvojnom efektu. Prvi podrazumijeva direktno oslobađanje toplote na okolna debla, a drugi nastaje  miješanjem zraka unutar konvekcionog sloja. Do ove pojave dolazi kada se topli zrak od vatre diže u visinu, a sa podizanjem on se hladi i s vremenom dostiže visinu na kojoj mu je temperatura jednaka temperaturi okolnog zraka.

Navedeno je važno jer da bi došlo do kružne cirkulacije mora postojati izvor toplote. Iz tog razloga, samo dimljenje ima slab efekat, a i bolje je rješenje više manjih vatri nego manji broj onih velikih. Veće vatre proizvedu više toplote koja se gubi u visini.

Kao materijal, mogu se iskoristiti bale slame, hrpe piljevine ili grane. Najbolje je napraviti improvizovane takozvane protiv-mrazne svijeće nabijanjem piljevine ili slame u kante i zalivanjem sa pregorjelim uljem, koje se zatim popale. U toku noći se obilaze i po potrebi dolijeva se pregorjelo ulje.

Da bi se postigli željeni rezultati, važno je osigurati dovoljan broj vatri. Iz iskustva poljoprivrednika, to je obično minimum 300 po hektaru. Ako ih nema dovoljno za cijeli voćnjak, bolje je fokusirati se na jedan ili dva dunuma, ali uraditi sve ispravno.

Rastojanje između dvije vatre trebala bi biti maksimalno šest metara, u cik cak rasporedu. Sa paljenjem se kreće kada temperatura padne ispod nule vodeći računa da se osigura dovoljno materijala za najhladniji dio noći, što je uglavnom između 5 i 7 sati ujutro.

Cijeli tekst pročitajte na specijaliziranom portalu Agaro klub.

Kopirati
Drag cursor here to close