Mahanje novcem

Još jedan uvjet pred bh. vlastima

Ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz europskih fondova za pomoć poljoprivredi.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 12. 2017. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, u cilju pronalaženja rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH.

Naime, kako je istaknuto na sastanku, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz europskih fondova za pomoć poljoprivredi.

'EU je spremna za podršku poljoprivrednicima, ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine'', istaknuo je veleposlanik Wigemark, naglašavajući da je nacrt dokumenta dobio visoke ocijene europskih institucija.

Wigemark je pozdravio napore ministra Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta, ističući nadu da će i Vlada RS u što kraćem razdoblju prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje.

Ministar Šarović je podsjetio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno sudjelovali članovi vlada entiteta te da ovaj strateški dokument u potpunosti  poštuje nadležnosti RS, čiji zahtjevi su maksimalno uvaženi.

''Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH ali i RS će biti dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 milijuna eura'', istaknuo je ministar.

Sudionici sastanka su se usuglasili da sva druga pitanja kao što je programiranje IPA sredstava treba zasebno rješavati te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu oba entiteta.

Podsjećamo, udruženja poljoprivrednika objavila su kako su spremna blokirati državu ukoliko ne dođe do usvajanja ove strategije.

Kopirati
Drag cursor here to close