Izvoz

Jabuke opet mogu u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je to dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 07. 2018. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Federacija ukinula je danas zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prilikom posjete Plantaži jabuka AD Popovo Polje, jednom od najvećih proizvođača ovog voća u Srpskoj.

Istaknuo je kako je to dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH.

"Ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH jamči za fitosanitarne zahtjeve Ruske Federacije", rekao je Šarović novinarima, prenijela je Srna.

Najavio je kako će Rusi posjetiti BiH i uvjeriti se u količine koje zemlja ima i namjerava izvoziti u Rusiju.

"To će biti važno kako bismo i mi i oni mogli točno znati kojim količinama raspolažemo", istaknuo je Šarović.

Dodao je kako sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom moraju u obratiti pažnju i spriječiti bilo kakve zloupotrebe i šverc.

"Zbog neodgovornih pojedinaca više ne trebamo sebi dozvoliti novu takvu situaciju. Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove s Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne obitelji i cijela zemlja", rekao je Šarović.

Naime, Rusija je u siječnju obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close