Meda nema za vađenje

Nestašica hercegovačkog meda

Otkupna cijena meda na veliko ovisit će od potražnje i izvoznih kanala prema EU.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 07. 2020. u 11:00 Bljesak.info
Izostale značajne količine hercegovačkog meda

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je priroda obećavala, izostale su značajnije količine hercegovačkog meda, u proljetnoj sezoni. Mali broj pčelara se može pohvaliti prikupljenim viškovima, izuzev pojedinaca koji su pčelinjake namjenski pripremili za varljivo medobranje u svibnju i lipnju. Strahuju i od poremećaja tržišta meda zbog epidemije korona virusa.

Božo Živanić iz Poljica kod Trebinja kaže da su loši vremenski uvjeti od početka svibnja utjecala na loše prinose u košnicama. Pčelinjak ne seli u druga područja, a da nije bio pripremljen za sezonu, kaže da bi pčelinja društva trebalo već sada intenzivno prihranjivati.

''Meda neće biti za vađenje. Nadam se da su osigurale sebe, nikad nisam težio da imam mnogo, nego da imam kvalitetu za sebe i obitelj, ako ima viška onda ide poznatim kupcima'', istaknuo je Živanić.

Ove godine neće biti sortnog meda od žalfije. Miloš Kažović tvrdi da je primat preuzeo livadski med, i da je, zahvaljujući višedesetljetnom iskustvu, sakupio minimalne viškove meda.

''Vrcao sam dvadesetog lipnja, otprilike 5-6 kilograma meda po pašnom društvu. Prezadovoljan sam zato što na ovu godinu i na ovoj paši, to je super rod'', istaknuo je Kažović.

Samoniklo bilje na jugu Hercegovine, tvrde pčelari, dalo je jedva dvadeset posto očekivanog prinosa nekatara. Poboljšanje, posljednjih dana, najavljuju vlasnici pčelinjaka, koji su selili košnice u sjeverne dijelove Hercegovine.

Utjecaj virusa korona na tržište meda, tvrde pčelari, neizbježan je. U kom obujmu bit će poznato u drugoj polovini godine. Za sada, cijena jednog kilograma u maloprodaji je 18 – 20 maraka.

''Nije problem prodati med, nego ga proizvesti. Starosna struktura je nepovoljna u ovim krajevima, mladi su bježali sa sela u grad, a sad iz grada u inozemstvo'', rekao je Mića Mladenović univerzitetski profesor, Beograd.

Otkupna cijena meda na veliko ovisit će od potražnje i izvoznih kanala prema EU.

Izvjesnija slika bit će poznatija na jesen, kada bude završeno drugo poluvrijeme ovogodišnjeg medobranja.

Kopirati
Drag cursor here to close